Kreikka ei ole pyytänyt Venäjältä talousapua

Kreikan ja Venäjän johtajat esiintyivät tiedotustilaisuudessa erittäin sopuisasti. He toivoivat erityisesti pakotekierteen loppumista. Konkreettisia päätöksiä ei kuitenkaan juuri tullut esiin.

Kreikan kriisi
Alexis Tsipras ja Vladimir Putin.
Alexis Tsipras ja Vladimir Putin Moskovassa.Alexander Zemlianichenko / EPA

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ei ole pyytänyt Venäjältä talousapua Moskovan-vierailunsa yhteydessä. Asia tuli ilmi Tsiprasin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

– Kreikkalainen osapuoli ei ole pyytänyt meiltä minkäänlaista apua, Putin sanoi.

Venäjä voi kuitenkin antaa Kreikalle lainaa ja osallistua mahdollisesti myös Kreikan hallituksen toteuttamiin valtionyhtiöiden yksityistämistoimiin, Putin kertoi. Hän vakuutti Venäjän olevan halukas investoimaan Kreikkaan mm. satamiin, lentokenttiin, kaasuputkiin ja energiasektoriin.

Putin kannusti Kreikkaa myös osallistumaan hankkeeseen, jossa Venäjä rakentaa kaasuputken Turkkiin. Kreikka ja sen eurooppalaiset lainoittajat voisivat hyötyä putkesta vuosittain satoja miljoonia euroja, Putin kehui.

Kreikka vastustaa lännen pakotteita

Kreikan pääministeri toi useaan otteeseen esiin maansa kriittisen suhtautumisen Venäjää vastaan asetettuihin talouspakotteisiin. Pääministeri Tsiprasin mielestä pakotteiden logiikka on väärä.

Tsipras toivoi, että tuhoisa pakotteiden kierre saataisiin loppumaan. Hän myös totesi ymmärtävänsä Venäjää, joka on asettanut omia vastapakotteita mm. EU-maita vastaan.

Tsipras ei kuitenkaan sanonut suoraan esittävänsä EU:ssa pakotteiden poistamista tai että Kreikka äänestäisi jatkossa niitä vastaan. Putin sanoi ymmärtävänsä, että Kreikka on pakotettu osallistumaan Venäjän vastaisiin pakotteisiin.

Venäjän hallinto on viestittänyt, että Kreikkaan kohdistuvia pakotteita voitaisiin lieventää siten, että eräitä sen maataloustuotteita poistettaisiin maahantuontikieltojen listalta. Putin torjui tiedotustilaisuudessa tämän ajatuksen.

Uutista korjattu 8.4. klo 18.00 Tiedotustilaisuudessa Putin otti kantaa siihen, voidaanko Kreikkaan kohdistuvia lieventää.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Tass