1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Virastaan erotetut papit puolustautuvat: Emme pettäneet valaamme

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin erottamat papit vakuuttavat jatkavansa työtään pappeina irtisanomisesta huolimatta. Lähetyshiippakunnan piispan mukaan viisikon pappisoikeus on edelleen voimassa lähetyshiippakunnan seurakunnissa.

Kuva: Yle

Evankelis-luterilaisesta kirkosta erotetut papit vakuuttavat jatkavansa työtään pappeina. Syynä pappisoikeuksien viemiselle oli viisikon toiminta Luther-säätiön toiminnassa. Erotetut papit olivat muun muassa pitäneet jumalanpalveluksia ilman Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin lupaa.

Lähetyshiippakunnan piispa Risto Soramiehen mukaan irtisanotut tulevat jatkamaan töitään irtisanomisesta huolimatta.

– Heiltä ei ole otettu pois pappisoikeutta meidän seurakunnissamme. Meidän puoleltamme kutsu toimia pastorin virassa pysyy, vaikka heillä ei olekaan enää lupaa toimia papillisissa tehtävissä Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa, Soramies toteaa.

Irtisanomista oli osattu odottaa

Yksi irtisanotuista, Satakunnassa toimiva pastori Miika Nieminen, on pettynyt, että asia ratkaistiin virkamiesoikeudellisena rikkomuksena.

– Kyllähän tätä ratkaisua tiesin odottaa, mutta on tässä silti olo kuin olisi turpaansa saanut. Pappisvalan rikkominen on raaka syytös, se vala annetaan Jumalan ja ihmisten edessä. Olen kuitenkin tahtonut rakentaa ja palvella sitä kirkkoa, johon minut papiksi vihittiin, Nieminen sanoo.

Suomen evankelisluterilainen Lähetyshiippakunta perustettiin vuonna 2013. Siihen kuuluu 28 seurakuntaa, joilla on 1 700 jäsentä. Heitä palvelee 22 palkattua pastoria ja myös joukko vapaaehtoispappeja.