1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkimus: EU-alueen laittomilla markkinoilla liikkuu vuodessa yli 100 miljardia euroa

Laittomat rahat ovat yleisimmin peräisin huumekaupasta. Suomessa laittomien markkinoiden arvo on noin miljardi euroa.

Kotimaan uutiset
Setelirahakäärö.
Henrietta Hassinen / Yle

Huumekauppa on suurin bisnes. Tutkimuksen loppuraportissa moottoripyöräjengit korostuvat, mutta on muitakin ryhmiä.

Jarmo Houtsonen

Järjestäytynyt rikollisuus liikuttelee vuosittain valtavia määriä rahaa Euroopan unionin alueella. EU:n laittomien markkinoiden liikevaihdoksi arvioidaan jopa 110 miljardia euroa.

Rahaa saadaan yleisimmin laittomasta huumekaupasta, mutta muita tuottoisia tapoja ovat esimerkiksi petokset ja omaisuusrikokset.

Suomessa laittomien markkinoiden arvo on arvion mukaan noin miljardi euroa. Suuri osa markkinoista on järjestäytyneiden rikollisryhmien hallussa, vaikka monopolia esimerkiksi huumekauppaan niilläkään ei ole.

Huumekauppa on suurin bisnes

Suomessa järjestäytynyt rikollisuus liittyy tyypillisesti moottoripyöräjengien tekemään rahanpesuun sekä huume- ja talousrikoksiin.

– Huumekauppa on suurin bisnes. Tutkimuksen loppuraportissa moottoripyöräjengit korostuvat, mutta on muitakin ryhmiä, sanoo erikoistutkija Jarmo Houtsonen Poliisiammattikorkeakoulusta.

Houtsonen osallistui kollegansa Sarianna Petrellin kanssa seitsemän EU-maan yhteiseen tutkimukseen. Suomen, Ranskan, Irlannin, Italian, Alankomaiden, Espanjan ja Britannian yhteisen tutkimusprojektin rahoitti Euroopan komissio.

Suomessa yrityksiä takavarikoidaan harvoin

Suomessa tutkijat keräsivät tietoa rikollisesta rahasta muun muassa käymällä läpi poliisin tekemiä takavarikkoja. Suomessa takavarikoidaan yleisimmin käteistä rahaa ja mottoriajoneuvoja, kuten autoja ja moottoripyöriä.

Rikollisryhmien jäsenet kontrolloivat yritystä, joka on jonkun toisen henkilön, kuten sukulaisten tai muiden välikäsien nimissä.

Jarmo Houtsonen

Kiinteistöjä takavarikoidaan hyvin vähän. Tutkimuksen mukaan ne ovat yleensä arvoltaan 15 000 – 200 000 euroa. Yritystakavarikkoja Suomessa ei tehdä oikeastaan ollenkaan. Esimerkiksi Italiassa niitä on enemmän.

– Suomessa merkittävät järjestäytyneen rikollisryhmien jäsenet usein tosiasiallisesti kontrolloivat yritystä, joka on jonkun toisen henkilön, kuten sukulaisten tai muiden välikäsien nimissä, Houtsonen sanoo.

Laillisen liiketoiminnan kautta rikolliset saavat valtaa, tietoja ja voivat pestä laitonta rahaa. Houtsonen kertoo, että laittomasti hankittua rahaa sijoitetaan esimerkiksi rakennus- ja turvallisuusalalle sekä baareihin ja tatuointiliikkeisiin.

– Usein ne ovat työvoimavaltaisia aloja, joissa sääntely ei ole niin tiukkaa kuin esimerkiksi pankkisektorilla, Houtsonen sanoo.

Asiakkaan voi olla vaikea huomata rikollista toimintaa.

– On vaikea tunnistaa, kenen omistuksessa tai tosiasiallisessa kontrollissa yritys on, Houtsonen sanoo.

Tulevaisuudessa tutkimusta aiotaan laajentaa kaikkiin Euroopan maihin. Tavoitteena on myös hyödyntää tutkimustuloksia rikosten estämiseen ennalta.

Lue seuraavaksi