1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Avaruudesta löytyi ensi kertaa elämän rakenneosia – Nasa: Elämän löytyminen 10 vuoden sisällä todennäköistä

Tutkijat ovat ensi kertaa löytäneet monimutkaisia orgaanisia molekyylejä avaruudesta. Tämä uutinen, samoin kuin uudet tutkimustulokset juoksevan veden löytymisestä avaruudesta saavat Nasan johtavan tutkijan pitämään elämän löytymisen todennäköisyyttä entistä suurempana.

Kuvituskuva. Kuva: NASA

Kansainvälinen tutkijaryhmä on ensi kertaa löytänyt avaruudesta monimutkaisia, hiilipohjaisia molekyylejä, jotka ovat elollisten olentojen perusosasia. Tutkimustulos on kerrottu Nature-tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Orgaaniset molekyylit ovat ratkaisevassa osassa aminohappojen ja proteiinien kehittymisessä.

Molekyylit löytyivät 455 valovuoden päässä Maasta sijaitsevaa tähteä kiertävältä ns. protoplanetaariselta kiekolta. Tämä tarkoittaa lähinnä jäästä ja pölystä koostuvaa massaa, josta vähitellen on muodostumassa planeetta nuoreen aurinkokuntaan.

Kyseinen MWC 480 -tähti on taivaalla Härän tähtikuviossa. Protoplaneetta on noin 15 miljardin kilometrin päässä tähdestä, joka on suuruudeltaan noin kaksinkertainen omaan aurinkoomme nähden.

Tutkimuksessa mukana ollut Harwardin yliopiston astronomian apulaisprofessori Karin Öberg on löydöstä innoissaan. Kyseinen aurinkokunta näyttää kehittyvän samalla tavalla kuin omammekin aikanaan.

– Tiedämme, että kun oma aurinkokuntamme oli hyvin nuori, se sisälsi runsaasti vettä ja monimutkaisia orgaanisia molekyylejä. Tiedämme tämän komeettojen tutkimisen ansiosta, hän sanoo Washington Post -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Nyt löydetyt molekyylit olivat tutkijoiden mukaan sopivalla kohdalla syntyvässä aurinkokunnassa, jotta ne voisivat kiinnittyä komeettoihin. Tutkijat uskovat, että avaruudessa sinkoilevien komeettojen avulla elämän rakennusaineet voivat siirtyä aurinkokunnasta toiseen.

– Löytömme osoittaa, ettemme ole erityisiä. Muissakin kehittyvissä aurinkokunnissa on samoja ainesosia, samoissa suhteissa, Öberg toteaa.

Jos muut aurinkokunnat kehittyvät samalla tavalla kuin meidän, voimme toivoa jonkinlaista elämääkin kehittyvän, hän pohtii.

Löytö tehtiin erittäin tarkalla Atacaman radioteleskoopilla.

Nasan tutkija: Todennäköisyys elämän löytymiselle kasvaa

Yhdysvaltain avaruushallinnon johtava tutkija Ellen Stofan uskoo avaruudesta löytyvän elämää jopa jo seuraavan vuosikymmenen aikana.

– Uskon, että löydämme vahvoja viitteitä elämästä Maan ulkopuolella seuraavan vuosikymmenen aikana ja varmoja todisteita 10 - 20 vuoden sisällä, Stofan sanoi tiistaina tutkijapaneelissa, josta uutisoi Los Angeles Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Stofanin mukaan elämän syntymiselle on kaksi keskeistä ehtoa, nestemäisessä muodossa oleva vesi ja orgaaniset molekyylit.

Uusin tieto siis kertoo orgaanisista molekyyleistä ja vettä avaruudesta löytyy paljonkin. Tutkijat ovat löytäneet viitteitä siitä, että juoksevaa vettä voi olla myös kaukana tähdistä. Planeettoja kiertävät kuut voivat olla planeettojen vetovoimakentässä niin vahvasti, että vesi pysyy juoksevana.

Esimerkiksi Jupiteria kiertävä Europa-kuu on pinnalta jäässä, mutta jään alla saattaa loiskia valtameri, Nasa arvelee.

Jos myös kuut ovat potentiaalisia elämän syntypaikkoja, lisää se elämän synnyn mahdollisuuden moninkertaiseksi, kuin jos mukana olisivat vain planeetat.

Nasa on jo julkaissut listan todennäköisimmistä taivaankappaleista (siirryt toiseen palveluun), joilla elämää on voinut syntyä.

Stofan kuitenkin rauhoittelee ihmisiä, joiden mielikuvitus lähtee liikaa lentoon, mitä tulee avaruudesta mahdollisesti löytyvään elämään. Kehittyneiden elämänmuotojen löytyminen on epätodennäköistä, elämä voi olla paljon pienimuotoisempia.

– Emme puhu nyt pienistä vihreistä miehistä. Me puhumme mikrobeista, hän huomauttaa.