1. yle.fi
  2. Uutiset

Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus uusiksi Helsingissä

Yli 35 vuotta koulutusta järjestänyt Amiedu lopettaa työvoimatoimiston maahanmuuttaja-asiakkaiden kotoutumiskoulutuksen Helsingissä, sillä se on hävinnyt kilpailutuksen. Kilpailutuksesta vastaavan Uudenmaan ELY-keskuksen mukaan kilpailtuksessa koulutuksen hinnalla on ollut suurin painoarvo

Amiedu
Maahanmuuttajat opiskelevat suomen kieltä Helsingissä.
Amiedussa työvoimatoimiston maahanmuuttaja-asiakkaat ovat opiskelleet Suomen kieltä ja kulttuuria jo yli 35 vuotta. Kursseilla on ollut vuosittain 800 oppilasta. Nyt toiminta siirtyy muille toimijoille.Petteri Juuti / Yle

Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus on menossa uusiksi Helsingissä, sillä alan yksi vanhimmista kouluttajista on häviämässä alalta. Yli 35 vuotta kotoutumiskoulutusta tarjonnut Amiedu, eli Ammatillinen aikuiskoulutuskeskus, on hävinnyt kilpailutuksessa.

Uudenmaan ELY-keskuksesta kerrotaan, että kilpailutuksessa koulutuksen hinnalla oli suurin painoarvo.

– Koulutuksen järjestäjän hinnan painoarvo oli 75 prosenttia ja laadun painoarvo 25 prosenttia, Uudenmaan Ely-keskuksen erikoissuunnittelija Lea Savolainen sanoo.

Hinnan lasku ei riittänyt

Amiedun rehtori Timo Karkola vahvistaa, että Amiedu on hävinnyt kilpailutuksen.

– Tulimme sijalle kuusi. Kilpailumarkkinoissa tapahtuu aina välillä tämmöistä. Saimme kuitenkin laatupisteistä sata prosenttia, eli tuote on ostajan mielestä hyvä, mutta hävisimme hinnassa, Timo Karkola sanoo.

– Tämä kertoo paljon yhteiskunnallisesta ja valtion talouden tilanteesta. Ostajalla, eli valtiolla, on vähän rahaa, mutta vastaavasti on kasvavia tarpeita maahanmuuttajiin liittyen. Vaikka tulimme yksitoista prosenttia nykyisestä hinnasta alas, se ei riittänyt, Karkola sanoo.

Toiminta jatkuu muilta osin

Amiedun toiminta jatkuu kuitenkin muilta osin normaalina. Hävityn sopimuksen arvo oli Timo Karkolan mukaan 1,5 miljoonaa euroa, mikä vastaa vajaata puolta Amiedun viime vuoden liikevaihdon kasvusta.

– Säätiön kannalta tämä ei ole siis fataalia, mutta totta kai tämä oli isku meidän maahanmuuttajapalveluille, joille tämä oli suurin yksittäinen tuote. Tämä oli meidän maahanmuuttajaopetukselle toiminnallinen ja imagotappio, Timo Karkola sanoo.

– Olemme tehneet tätä työtä kauemmin kuin kukaan muu Suomessa, runsaat 35 vuotta. Alkaen Chilen poliittisista pakolaisista ja Vietnamin venepakolaisista, josta tämä kaikki alkoi. Silloin 35 vuotta sitten, kun otettiin Chilen pakolaiset, tällaiselle toiminnalle tuli tarve ja silloin yhteiskunta pyysi meitä luomaan nämä palvelut ja siitä tämä toiminta on lähtenyt liikkeelle, Karkola kertoo.

Uudet sopimuksen tehdään kahdeksi vuodeksi. Karkola pitää tätä hyvänä, sillä silloin jokainen toimija voi ylläpitää osaamistaan ja osallistua taas seuraavaan Ely-keskuksen järjestämään kilpailutukseen.

Pääasiassa Helsingissä toimivan Amiedun kotoutumiskursseilla on opiskellut vuosittain noin 800 työvoimatoimistojen maahanmuuttaja-asiakasta. Amiedu on ollut yksi suurimmista kotoutumiskoulutuksen järjestäjistä. Kotoutumiskursseille osallistuvat aina kaikki työvoimatoimistojen, eli TE-keskusten, uudet maahanmuuttaja-asiakkaat. Tällä hetkellä kursseille on kova tunku, sillä maahanmuuttajien määrä kasvaa pääkaupunkiseudulla. Kotoutumiskursseilla opiskellaan suomen kieltä, kulttuuria sekä ohjataan työnhaussa.

Lue seuraavaksi