KD ja Suomen Työväenpuolue haastoivat keskustaa säästöistä

Kristillisten Sari Essayah kummasteli keskustan kaavailemia indeksitarkistuksia.

Aamu-tv
Annika Saarikko, Sari Huovinen, Sari Essayah ja Kalevi Wahrman.
Keskustan Annika Saarikkoa haastavat kristillisdemokraattien Sari Essayah ja Suomen työväenpuolueen Kalevi Wahrman.

Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikkoa haastettiin Aamu-tv:n vaalitentissä oikeus- ja sisäasiainministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalojen säästöistä. Tehtävänä oli löytää 500 miljoonan säästöt hallinnonaloilta.

- Helppoahan tämä säästäminen ei ole koskaan, sanoi Saarikko.

Hän ei kyennyt löytämään säästöjä oikeus- ja sisäasianministeriöiden tehtävistä. Saarikko viittasi tällä hallituskaudella jo tehtyihin säästöihin.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalta Saarikko nipistäisi yrityspalveluverkkojen päällekkäisyydestä, uusien tuulivoimaloiden syöttötariffeista, kauppa-alustuesta sekä erilaisista yritystuista. Yhteensä säästöjä kertyisi Saarikon laskujen mukaan 400 miljoonaa euroa.

Lisäksi keskusta nipistäisi molempien hallinnonalojen hallinnosta yhteensä 100 miljoonaa euroa.

Haastajat olivat Kristillisdemokraattien Sari Essayah ja Suomen Työväenpuolueen Kalevi Wahrman.

KD:n Sari Essayah kysyi Saarikolta, mistä keskustan miljardin euron indeksitarkistuksissa on kyse. Essayah arveli, että lapsiperheille, eläkeläisille ja pienituloisille on tulossa kylmää kyytiä.

Saarikko myönsi, että indeksitarkistukset koskevat myös sosiaaliturvaa. Hän korosti kuitenkin, että tarkistukset eivät koske työeläkkeiden indeksejä eikä takuueläkeläisiä, joille on jopa luvassa pieni korotus.

Wahrman ihmetteli sitä, ettei keskusta kannata eläkekattoa kaikkein hyvätuloisimmille eläkeläisille.

Saarikon mukaan pienituloista eläkeläistä ei auta se, että jonkun työeläkerahastoihin maksamaan eläkkeeseen asetetaan katto.