Tuliko kuutti pihaan? Älä paijaa, vaan soita poliisi

Jos meri ei ole keväisin vankasti jäässä, hylkeen poikasia näkee usein rannalla harhailemassa. Asiantuntija neuvoo, että eläin pitää toimittaa takaisin omaan elementtiinsä, mutta varoen. Käteen kannattaa laittaa hanskat. Auttaja saa varautua myös siihen, että autettava panee hanttiin.

Kotimaa
Kuvassa rannalle joutunut kuutti
Linda Hagström

Esa Ojutkangas on Kokkolanseudun riistanhoitoyhdistyksen yhteyshenkilönä saanut lukuisia kuutti pulassa -teemaisia soittoja.

– Viime vuosina joka kevät on tullut tällaisia ilmoituksia, koska on ollut niin huono jäätilanne. Normaalisti hylkeet ovat poikimassa tuolla jäällä, mutta huonon jäätilanteen takia rannassa. Siksi kuutit eksyvät rantaan.

Yleensä kuutit eivät ole yhteistyöhaluisia. Ne sihisevät ja saattavat purra auttajaansa.

Esa Ojutkangas

Ihminen ei halua jättää kuuttia tai isompaakaan hyljettä pulaan, mutta mitä pitäisi tehdä?

– Kuutti on pihalla väärässä paikassa. Se pitää saada siirrettyä vesiympäristöön, omaan elementtiinsä. Sitten kannattaa soittaa poliisille. He tietävät, keneen otetaan yhteyttä.

Sihinää ja hampaita

Yleensä paikallinen riistanhoitoyhdistys hoitaa hylkeen eteenpäin. Jos kansalainen päättää kuitenkin itse kuljettaa hylkeen veden ääreen ja päästää sen vapauteen, kannattaa ainakin laittaa hanskat käteen.

– Yleensä kuutit eivät ole yhteistyöhaluisia. Ne sihisevät ja saattavat purra auttajaansa. Hylkeitä ei pitäisi koske paljain käsin, sillä niiden nahassa on bakteereita, jotka voivat aiheuttaa niveltulehduksia, varoittaa Ojutkangas.

Kuvassa kuutti muoviammeessa
Linda Hagström

Hylkeiden käsittely saattaa vaatia voimia. Harmaahylkeet ovat isoja ja niiden kuutitkin painavat 30–40 kiloa. Norpanpoikaset taas painavat alle 10 kiloa, joten niitä pystyy ihminen helposti käsittelemään.

– Jos 40-kiloista hyljettä yrittää nostaa vesiastiaan, tehtävä ei ole helppo. Iso muovinen saavi voi olla hyvä, koska siinä sitä pystyy liikuttelemaan. Sitten saavilla viedään eläin avoveden ääreen ja kipataan veteen, jolloin se yleensä lähtee iloisena uimaan.

Jos eksynyttä haluaisi jollain ruokkia, Esa Ojutkangas suosittaa hankkimaan perkaamattomia silakoita. Saattaa kuitenkin olla, että hätääntynyt eläin ei halua syödä.

Hyljehän se sieltä tulee

Kokkolalainen Linda Hagström yllättyi suuresti eräänä aamuna, kun hänen vanhempiensa pihassa tuli vastaan pieni hylje. Hylje oli mönkinyt maalla ainakin 400 metriä.

Kuvassa kaksi miestä päästää kuuttia mereen muovisammiosta
Kenneth Hagström ja Teemu Hanhisuanto päästävät kuutia vapaaksi.Linda Hagström

– Se oli shokki. Välittömästi laitoin jarrut pohjaan ja soitin äidille, että mikä täällä on. Koko naapurusto oli pyjamat päällä ihmettelemässä eläintä. Minä soitin Esa Ojutkankaalle, riistanhoitoyhdistyksen yhdyshenkilölle. Hylje laitettiin isoon tynnyriin ja sitten se vietiin avoveden ääreen.

Hyväkuntoiselta näyttävä hylje oli sen verran suloinen, että Linda Hagström yritti silittää sitä.

– Minä olin ensimmäisenä silittämässä sitä, mutta se oli äkäinen. Sieltä tuli hammasta heti, että "älä koske". Sitten se lähti onnellisena uimaan, kun se vietiin veden luo. Siellä on kyllä aika paljon jäätä, mutta eiköhän se selviä. Aivan ihana otus, kerta kaikkiaan!