Kovia väitteitä rauhanturvaajien pitämisestä nälässä – "Sotilaat juovat vettä pitääkseen nälän kurissa"

Dagens Nyheter -lehden haastattelemat Malissa palvelevat ruotsalaissotilaat sanovat saavansa ruoasta vain 1 800 kaloria päivässä, kun tarve olisi 3 500.

Ulkomaat
YK:n rauhaturvaajia Malissa 25. helmikuuta.
YK:n rauhanturvaajia Itä-Malissa vuonna 2015.Marco Dormino / YK

YK:n rauhanturvaoperaatiossa Malissa palvelevat ruotsalaissotilaat väittävät saavansa riittämättömästi ruokaa. Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastattelemien sotilaiden mukaan ruokaa on tarjolla niin vähän, että he joutuvat välillä täyttämään tyhjiä vatsojaan vedellä.

Ruokaa ei ole rauhanturvaajien leirissä ollenkaan tarjolla iltakuuden ja aamukuuden välisenä aikana. Dagens Nyheterin mukaan sotilaat saavat päivittäin tarvitsemansa 3 500 kalorin sijaan vain 1 800 kaloria.

Yksi lehden haastattelema sotilas kertoo laihtuneensa operaation aikana jo useita kiloja.

– Kokit tekevät parhaansa, mutta raaka-aineet eivät riitä. Olen nähnyt kuukauden aikana omenan neljä kertaa ja vihreitä papuja kerran, yksi haastatelluista antaa esimerkin puutteista.

Sotilaat eivät voi hankkia ruokaa leirinsä ulkopuolelta, sillä se on kielletty turvallisuussyistä.

– On järjetöntä, ettemme saa vuonna 2015 riittävästi ruokaa. Se vaikuttaa jo mielialaan. Porukka on hapanta ja kiukkuista, koska ei voi syödä itseään kylläiseksi, eräs sotilas kuvailee leirin todellisuutta.