1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Terveysteknologian viennissä taas uusi ennätys

Terveysteknologian vienti oli viime vuonna 1,8 miljardia euroa. Vienti kasvoi edellisvuodesta reilut kahdeksan prosenttia. Terveysteknologian vienti on kasvanut useamman vuoden, ja viime vuonna rikottiin jälleen uusi vientiennätys.

Kuva: Marjut Suomi / Yle

Suomalaisella terveysteknologialla näyttää menevän hyvin. Alan vienti oli viime vuonna 1,8 miljardia euroa. Kasvua edellisvuodesta oli 8,3 prosenttia, kertoo Terveysteknologian liiton selvitys.

Terveysteknologian vienti on kasvanut tasaisesti jo useamman vuoden, ja viime vuonna rikottiin jälleen uusi vientiennätys. Terveysteknologian liiton mukaan terveysteknologia on Suomen suurin huipputeknologian vientisektori, ja sen osuus Suomen huipputeknologian kokonaisviennistä on 47 prosenttia.

Terveysteknologiaan kuuluvat terveydenhuollon laitteet, diagnostiikan laitteet, terveydenhuollon kalusteet sekä implantoitavat, eli päälle puettavat tai kehoon istutettavat laitteet. Viennin kasvu oli voimakkainta terveydenhuollon laitteissa: niiden vienti kasvoi 10,3 prosenttia ja oli viime vuonna 1,3 miljardia euroa.

Terveysteknologian tuotannosta lähes kaikki, 95 prosenttia, menee vientiin. Vuonna 2014 viennistä 37 prosenttia meni Eurooppaan, 36 prosenttia Pohjois-Amerikkaan ja 11 prosenttia Aasiaan. Suurin yksittäinen vientimaa on Yhdysvallat. Vienti Yhdysvaltoihin kasvoi 24 prosenttia. Sen sijaan vienti Venäjälle väheni 14 prosenttia.

Terveysteknologian liiton mukaan Suomen terveysteknologian teollisuus koostuu muutamasta suuresta globaalista yrityksestä ja useista pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Vaikka ala kasvaa nopeasti, on pienten ja aloittelevien yritysten vaikea tulla markkinoille, sillä tuotekehitys on vaativampaa ja kalliimpaa kuin monilla muilla teollisuuden aloilla, järjestön tiedotteessa todetaan.

Terveysteknologia työllistää suoraan reilut 10 000 henkeä Suomessa.