”Kun kunnolla osuu, niin varmasti sattuu” – Buhurt toi keskiaikasen taistelun Hämeen linnaan

Kypärä, haarniska, miekka ja kilpi, siinä varusteita jotka laitetaan päälle, kun lähdetään keskiaikaisen kamppailulajin, buhurtin taistelukentälle. Monet ovat nähneet erilaisia keskiaikaisia taistelunäytöksiä, joissa hipsutellaan kauniita koreografioita, mutta buhurtissa mennään niin sanotusti veren maku suussa. Kyseessä on täyskontaktilaji, jossa iskut ja potkut menevät perille asti.

ilmiöt
Buhurt kamppailu täydessä vauhdissa
Mikko Moilanen / Yle

Hämeen linna saa pitkän ajan jälkeen todistaa ritareiden taistelua, kun linnan muurien sisällä käydään buhurt- kamppailulajin karsintaturnaus Puolassa pidettäviin lajin maailmanmestaruuskisoihin. Vaikka areenalta poistutaankin hengissä, niin tätä lähemmäksi keskiaikaista taistelua ei pääse.

– Laji mallintaa mahdollisimman tarkasti keskiaikaisia taisteluja. Varusteet ovat samanlaisia haarniskoja ja lyömäaseita mitä tuolloin käytettiin. Kamppailut käydään aitauksessa, joko joukkuetaisteluna tai yksi vastaan yksi taisteluna, buhurtin aktiiviharrastaja Teemu Laiho kertoo

Buhurtissa taistellaan varsikirvein ja miekoin
Mikko Moilanen / Yle

Buhurt rantautui Suomeen viime vuonna Venäjältä, missä laji on hyvin suosittu. Myös itäinen Eurooppa ja Saksa ovat lajin harrastajamääriltään suuria alueita, mutta Suomessa laji on vielä hyvin pieni.

– Toistaiseksi aktiiviharrastajia on noin 25-30 kappaletta. Buhurt on vielä tuntematon laji suomalaisille, mutta kun tietoisuus kasvaa, niin harrastajamäärät varmasti nousevat, Teemu Laiho uskoo.

Varusteet painavat kymmeniä kiloja

Teemu Laiho on aina ollut kiinnostunut keskiajasta ja siihen liittyvistä asioista. Buhurtin varusteet ovat kalliita ostaa, joten harrastajien keskuudessa on yleistä, että varusteet ja lyömäaseet rakennetaan itse. Mallia tietenkin otetaan keskiaikaisista varusteista.

– Itse tykkään rakennella haarniskoja. Lajin parissa niiden toimivuutta sitten pääsee testaamaan. Sain juuri valmiiksi torsopanssarin, jonka valmistin karkaistusta teräksestä, joten se on kestävä ja joustava, Laiho kertoo.

– Painoa sillä on reilut viisi kiloa. Siihen kun lisätään loput varusteet, niin varusteille tulee painoa 20-35 kiloa.

Varusteiden on syytä toimia, sillä myös kamppailuissa käytettävät aseet ovat myös järeää kaliberia.

– Miekat ja varsikirveet painavat kahdesta, kolmeen kiloa. Niillä kun kunnolla osuu, niin varmasti sattuu, Teemu Laiho kertoo.

Tapahtumalla houkutellaan nuoria miehiä linnaan

Hämeen linnassa järjestettävä Vanaja Tournament on ensimmäinen suuri buhurt- tapahtuma Suomessa. Linnan keskiaikaiset puitteet ovat omiaan luomaan tapahtumalle autenttisenympäristön. Myös järjestäjät haluavat tällaisella tapahtumalla houkutella nuoria miehiä linnaan ja museoon.

Yleisö katsoo kaiteen takaa kamppailuareenalle
Yleisöä kerääntyi kiitettävästi tykkitornin katsomoon Mikko Moilanen / Yle

– Viime vuoden puolella pohdimme pitkään, että miten saisimme nuoret miehet kiinnostumaan linnan museosta. Tiukalla kohderyhmä ajattelulla ja muutamilla yhteydenotoilla löysimme lajin pariin ja saimme käynnistettyä yhteistyötä. Odotukset lauantain tapahtumaa kohtaan ovat korkealla, tapahtumatuottaja Jyrki Nissi kertoo.

– Ympäristönä Hämeen linna on täydellinen paikka järjestää kamppailuja. Kyllä siinä pääsee ihan eri tavalla fiilikseen, kun ympäristö on suoraan keskiajalta, Teemu Laiho päättää.