Tangokuningas: Olen mies, joka ei koskaan sano "ei"

Tangokuningas Marko Maunuksela on mies, joka pyrkii vastaamaan kaikkiin pyyntöihin 'kyllä'. Peruspositiivisuus on vienyt hänet laulamaan oopperassa ja hyppäämään tandem-hypyn.

Kotimaa
Tangomarkkinoiden esikarsintakiertueen isäntä Marko Maunuksela vieraili Yle Turun radiostudiossa.
Tangomarkkinoiden esikarsintakiertueen isäntä Marko Maunuksela vieraili Yle Turun radiostudiossa.Sarita Blomqvist / Yle

Kun Marko Maunuksela valittiin Tangokuninkaaksi vuonna 2010, alkoi puhelin soida. Yksi puheluista tuli Tampereen kansainvälisen lentonäyttelyn järjestäjiltä.

– Kysyttiin, että haluanko hypätä tandem-hypyn. Vastasin heti että 'tottakai', vaikka mulla on periaatteessa korkeanpaikan kammo, päivittelee Maunuksela.

Maunuksela kuitenkin hyppäsi. Ja tykkäsi siitä.

– En silti varmaankaan koskaan uskaltaisi hypätä benji -hyppyä. Nyt pelottaa, että joku tulee tämän haastattelun takia pyytämään, nauraa Maunuksela.

Positiivisuus on oma valinta

Maunuksela kertoo tietoisesti valinneensa positiivisen asenteen kaikkeen.

– Olen lanseerannut sellaisen ajatuksen, että aina kannattaa sanoa 'kyllä'. Jos vastaa 'ei', niin kysyjälle tulee negatiivinen fiilis, aprikoi Maunuksela.

Elämää ei ole tehty turvallisten polkujen kulkemista varten.

Marko Maunuksela

Maunuksela kuitenkin kieltää, että kyseessä olisi bisneslähtöinen ajatus.

– Ei se ole sitäkään. Minulla se varmaan johtuu siitä, ettei ole minkäänlaista itsesuojeluvaistoa, naurahtaa Maunuksela.

Maunuksela arvelee, että asenne pohjautuu hyvään itseluottamukseen.

– Tykkään haastaa itseäni ja lähteä ihan tuntemattomiinkin juttuihin suin päin mukaan. Kun luottaa itseensä, luottaa myös siihen, että kaikesta selviää, sanoo Maunuksela.

Itseluottamus vei tangomiehen oopperaan

2000-luvun alussa Maunuksela joutui oopperaan - jälleen ihan vahingossa.

– Lauloin yhdessä kuorossa ja tultiin kysymään, että lähdetkö laulamaan nuoren pojan oopperaroolin Ilmajoen Musiikkijuhlille. 'Tottakai', vastasi Maunuksela.

Maunuksela kertoo, ettei ollut koskaan aiemmin edes käynyt oopperassa.

– Pian olin Helsingissä kansallisoopperan harjoitussalissa maailmankuulujen oopperalaulajien keskellä. Atso Almila heilutteli kapellimestarin puikkoa ja Neil Hardwick ohjasi, kertoo Maunuksela.

Hän muistelee ensimmäisiä askeliaan oopperan parissa kauhulla.

– Kädessä oli valtavan paksu partituuri enkä ymmärtänyt nuoteista mitään. Sivu 42 läheni ja hiki nousi selkää pitkin. Ajattelin, että 'ei herran jumala olen ihan väärässä paikassa', kertaa Maunuksela.

Tangokuningas oli mukana oopperassa kolmena kesänä. Hän kertoo projektista olleen monenlaista hyötyä. Oopperan kautta hän tutustui laulunopettajaan ja lähti opiskelemaan laulua.

Joskus on kuitenkin pakko kieltäytyä

Siviiliammatiltaan tangokuningas on lähihoitaja.

– 1990-luvun puolivälissä olin opiskelemassa autopuolella. Luokkakaveri ehdotti, että lähtisimme lukemaan ambulanssikuskeiksi. Vastasin heti 'joo'. Ei musta koskaan ambulanssikuskia tullut, mutta lähihoitaja tuli, hymähtää Maunuksela.

Tangokuningas kuitenkin myöntää, ettei kaikkeen voi lähteä mukaan.

– Tottakai tulee kaikenlaisia ehdotuksia. Pitäisi käydä jossain syntymäpäivillä laulamassa puun alla ruokapalkalla ilman säestystä, päivittelee tangokuningas.

Julkinen ja yksityinen Marko pitää myös yrittää pitää erillään.

– Siviilissä oon ihan tavallinen jamppa. Mun arki on kuitenkin aika rutiininomaista perhearkea. Sielläkin tosin olen aika nopeasti innostuva, myöntää Maunuksela.

Maunuksela rohkaisee muitakin elämään ilon kautta. Hän kertoo nauttivansa suunnattomasti siitä, kun selviää jostain haastavasta tilanteesta ja saa suorituksestaan jopa kiitosta.

– Elämää ei ole tehty turvallisten polkujen kulkemista varten. Vaikka elämä voi pääasiassa mennä turvallisesti kannattaa siinä rinnalla haastaa itseään, kertoo Maunuksela.