Kreikan pääministeri toivoo uutta alkua Venäjä-EU-suhteisiin

Moskovassa vieraileva Alexis Tsipras kertoo, että Kreikka ja Venäjä ovat löytäneet keinon helpottaa Kreikan vientiä Venäjälle.

Ulkomaat
Alexis Tsipras ja Vladimir Putin.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (vas.) ja Venäjän presidentin Vladimir Putin 8. huhtikuuta Moskovassa.Alexander Zemlianichenko / EPA

Moskovassa vierailulla oleva Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoo, että Euroopan unionin ja Venäjän suhteissa on päästävä uuteen alkuun.

– Ei ole mahdollista rakentaa Euroopan turvallisuutta ilman Venäjää ja varsinkaan Venäjää vastaan. Vain Venäjän kanssa voimme rakentaa Euroopan uuden turvallisuusarkkitehtuurin, Tsipras sanoi.

Kreikan vasemmistojohtoinen hallitus suhtautuu kriittisesti EU:n pakotepolitiikkaan Venäjää vastaan.

Tsipras sanoi maiden löytäneen keinon helpottaa vientiä Kreikasta Venäjälle. Venäjän EU:lle asettamat vastapakotteet ovat iskeneet kreikkalaisten maataloustuotteiden vientiin Venäjälle.

– Keskustelimme eilen keinoista vahvistaa Kreikan vientiä Venäjälle. Löysimme keinon voittaa vaikeudet tällä alalla, Tsipras sanoi.

Keinona olisi ilmeisesti perustaa maataloussektorille kreikkalais-venäläisiä yhteisyrityksiä.

Kreikan pääministeri puhui Moskovan valtiollisessa kansainvälisten suhteiden instituutissa MGIMO:ssa, joka kouluttaa diplomaatteja ja kansainvälisten suhteiden asiantuntijoita.

Eilen keskiviikkona Tsipras tapasi Moskovassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Putin sanoi, että velkaongelmien kanssa kamppaileva Kreikka ei pyytänyt Venäjältä rahoitusapua mutta maat aikovat tiivistää energia- ja taloussuhteitaan.