1. yle.fi
  2. Uutiset

Obama kieltäisi homoseksuaalien "eheytyksen" – Suomessa toimintaa ei säännellä

Transsukupuolisen nuoren itsemurha antoi pontta "eheytyshoitojen" kieltovaatimuksille Yhdysvalloissa. Suomessa "eheyttämisen" rajoittaminen hautautui kun vaihtoehtohoitoja koskevan lain valmistelusta luovuttiin.

Kotimaan uutiset
Homopari sateenkaarilipun takana.
Hose Jacome / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kannattaa seksuaalivähemmistöjen niin sanotun eheyttämisen kieltämistä alaikäisiltä. Valkoinen talo ilmoitti myöhään keskiviikkona tukevansa vetoomusta, jonka tarkoitus on kieltää seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen tähtäävä toiminta.

Eheyttämiseksi kutsutun, laajalti kyseenalaistetun toiminnan tarkoituksena on useimmiten muuttaa homoseksuaali heteroksi tai saada transsukupuolinen henkilö palaamaan alkuperäiseen sukupuoleensa.

Kieltämistä vaativa vetoomus on kerännyt yli 120 000 allekirjoitusta. Se sai alkunsa 17-vuotiaan Leelah Alcornin itsemurhan seurauksena. Transsukupuolinen Alcorn kirjoitti itsemurhaviestissään, että hänen vanhempansa olivat pakottaneet hänet osallistumaan terapiaan, joka pyrki muuttamaan hänet takaisin pojaksi.

Valkoisen talon mukaan Obama haluaa kieltää alaikäisten eheytystoiminnan osavaltiotasolla. Kaliforniassa, New Jerseyssä ja maan pääkaupungissa Washingtonissa on jo voimassa kielto, jonka mukaan terveydenhoitoalan ammattilaiset eivät saa antaa eheytyshoitoja alaikäisille.

Ennen kuin puoskarilaki saadaan pystyyn, keinot ovat aika vähissä

Aija Salo

Keskustelua niin sanotusta eheytyksestä on ajoittain käyty myös Suomessa. Vuonna 2012 Helsingin Sanomat kertoi kristillisen Aslan-yhdistyksen kurssista, jolla osallistujia yritettiin lehden mukaan kääntää pois homoseksuaalisuudesta.

– Tätä ei säädellä Suomessa mitenkään, sanoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan Seta ry:n pääsihteeri Aija Salo.

Salon mukaan lainsäädäntö kieltää kyllä terveydenhoidon ammattihenkilöitä käyttämästä ammattinimikettään eheyttämishoitojen tyyppisen toiminnan yhteydessä, mutta itse toimintaa ei ole kielletty.

Seta: Suomeenkin kielto

Seta olisi halunnut sisällyttää eheyttämistoiminnan kiellon vaihtoehtohoitoja käsittelevään lakiin, mutta niin kutsutun puoskarilain valmistelusta luovuttiin 2010. Järjestön tavoitteena on yhä saada eheytyshoitojen kielto kirjattua lainsäädäntöön.

– Se, että nämä kiellettäisiin erityisesti alaikäisten kohdalta kokonaan, olisi erittäin tärkeää, Salo sanoo.

– Ennen kuin puoskarilaki saadaan pystyyn, keinot ovat aika vähissä.

Aija Salon mukaan Seta vastustaa niin sanottua eheyttämistä, koska pyrkimys muuttaa ihmisen identiteettiä ulkopuolelta voi aiheuttaa ahdistusta ja pahimmillaan mielenterveysongelmia.

– Ajatus siitä, että jonkun sukupuoli-identiteetti tai seksuaalinen suuntautuminen voisi olla väärä, on itsessään vahingollinen, Salo sanoo.

Viranomaisten työkalut ilmiön estämiseen ovat kuitenkin rajalliset, sillä seksuaalisen suuntautumisen muuttamispyrkimykset jäävät usein perheen tai uskonnollisen yhteisön sisäiseksi asiaksi. Puoskarilakiesityksessäkin vaihtoehtohoitoja olisi saanut antaa alaikäisille vanhempien suostumuksella.

Yhdistys kiisti "eheyttämisen"

Uskontojen uhrien tuki -yhdistykseen on toiminnanjohtaja Joni Valkilan mukaan ottanut yhteyttä ihmisiä, joilla on ollut kokemuksia seksuaalisen suuntautumisen eheyttämisestä.

Suomen evankelisluterilainen kirkko sanoutui jyrkästi irti Aslan-yhdistyksen eheytystoiminnasta. Nykyään yhdistys toimii nimellä Elävät vedet ja järjestää yhä kursseja. Yhdistys mainostaa verkkosivuillaan ensi kesänä järjestettävää opetuslapseusviikkoa erityisesti niille, joilla on "ongelmia emotionaalisella ja seksuaalisella alueella".

Aslan kiisti vastineessaan HS:n artikkeliin väitteen, jonka mukaan yhdistyksen kursseilla homoja käännytettäisiin heteroiksi. Yhdistys tosin toteaa, että joillain kurssin käyneillä "homoeroottiset reaktiot ovat muuttuneet spontaanisti".

Yhdysvalloissa eheyttämisen puolestapuhujat sanovat, että presidentti Obama ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavat järjestöt ymmärtävät tahallaan väärin terapian tarkoituksen.

– Autamme ihmistä kasvamaan oikeaksi itsekseen, sanoo perheterapeutti David Pickup sanomalehti New York Timesin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Pickupin mielestä alaikäisiä ei pitäisi koskaan pakottaa terapiaan. Hän on lehden mukaan kuitenkin sitä mieltä, että homoseksuaalisuus johtuu usein vakavista tunne-elämän ongelmista tai seksuaalisesta väärinkäytöstä.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi