1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iran varoittaa liittoumaa: "Ilmaiskut Jemeniin ovat virhe - tulette huomaamaan sen pian"

Iranin presidentti Hassan Rouhani varoittaa, että Saudi-Arabian ja sen liittolaisten ilmaiskut Jemeniin ovat paha virhe.

Iranin presidentti Hassan Rouhani. Kuva: Atta Kenare / AFP

Iranin presidentti Hassan Rouhani on varoittanut Saudi-Arabiaa ja sen liittolaisia niiden tekemistä ilmaiskuista Jemeniin. Rouhanin mukaan ilmaiskut ovat virhe ja ne pitää lopettaa.

Iranin presidentti viittasi lausunnossaan Syyrian ja Irakin kehitykseen ja sanoi, että Jemeniin tehtävät ilmaiskut ovat "väärin".

– Tulette huomaamaan pian, että teette Jemenissä virheen, Rouhani sanoi.

Iranin presidentti vaati Jemeniin tulitaukoa ja neuvottelujen aloittamista ilman, että mainitsi nimeltä yhtään liittouman maista.

– Alueen maiden pitäisi toimia veljeyden hengessä. Meidän tulee kunnioittaa toisiamme ja naapurivaltioitamme. Älkää tappako viattomia lapsia. Sota on saatava loppumaan ja Jemenin kärsiviä ihmisiä on päästävä auttamaan, sanoi Teheranissa puhunut Rouhani.

Khamenei: Kyseessä on kansanmurha

Saudi-Arabian johtama liittouma on tehnyt kahden viikon ajan ilmaiskuja Jemenissä edenneitä ja Iranin väitetysti tukemia Huthi-kapinallisia vastaan.

Iskuista huolimatta kapinalliset ovat päässeet etenemään eteläiseen Adenin kaupunkiin.

Iranin korkein johtaja ajatolla Ali Khamenei käytti Jemeniin tehdyistä iskuista torstaina kovempaa kieltä kuin maan presidentti. Khamenein mukaan ilmaiskuissa on kuollut siviilejä ja tilanne on verrattavissa kansanmurhaan.

– Saudi-Arabian aggressiivisuus Jemeniä ja sen viattomia kansalaisia vastaan on virhe. Kyseessä on rikos ja kansanmurha, josta voidaan asettaa syytteeseen, Khamenei sanoi televisiopuheessa.

Yhdysvallat on varoittanut Irania tukemasta kapinallisia. Sekä Iran että kapinalliset ovat kiistäneet tuen ja yhteistyön.

Pakistanissa vieraileva Iranin ulkoministeri Javad Zarif sanoi torstaina, että Iran on valmis edistämään rauhanneuvottelujen aikaansaamista.