Tulli: Taloustilanne näkyy jo rekkojen kunnossa – joka kolmas auto takaisin Venäjälle

Tullin mukaan raskaiden ajoneuvojen tarkastusten tulokset alkuvuodelta ovat karua luettavaa. Yleisin syy sakkoon tai käännytykseen olivat vialliset jarrut. Tullitarkastaja kertoo, että huomautuksista huolimatta viallisilla autoilla yritetään tulla Suomeen uudestaan.

Kotimaa
Paripyörillä rekan kokonaispaino jaetaan laajemmalle alalle.
Niko Mannonen / Yle

Tullin mukaan Venäjän taloudellinen tilanne alkaa näkyä jo raskaiden ajoneuvojen kunnossa. Tammi-maaliskuun aikana tulli tarkasti Vaalimaalla runsaat 700 Venäjältä tullutta raskasta ajoneuvoa.

Tulli luonnehtii tarkastusten tuloksia karuiksi. Noin kolmasosa autoista käännytettiin takaisin Venäjälle ajoneuvon huonon kunnon vuoksi. Noin 70 prosentille rekoista annettiin korjausmääräys ja sakkoja kirjoitettiin joka viidennelle kuskille.

Yleisin syy sakkoon tai käännytykseen oli jarrujen puutteellinen kunto. Tullin mukaan samassa autossa oli usein monia vikoja, kuten esimerkiksi tehottomat tai puoltavat jarrut tai selkeä jarruvoimaero eri akseleilla. Lisäksi tarkastuksissa havaittiin öljyvuotoja, rikkoutuneita tuulilaseja, puutteellisia kuormauksia ja viallisia ajovaloja.

Teknisten vikojen lisäksi tarkastuksissa paljastui kuljettajien ajo- ja lepoaikarikkomuksia sekä ajopiirturin huijauslaitteita.

– Tarkastukset johtavat usein korjausmääräyksiin ja palautamme ajoneuvon takaisin Venäjälle. Korjausmääräyksiä ei kuitenkaan aina noudateta, vaan autolla yritetään tulla uudestaan Suomeen ilman, että vikoja on korjattu. Ajoneuvo jää kuitenkin uudelleen kiinni rajalla, eikä pääse maahan, ennen kuin korjaukset on tehty, toteaa tullitarkastaja Jani Sironen tullin tiedotteessa.

Vaalimaan kautta kulki tammi-maaliskuussa 2015 keskimäärin 16 000 rekkaa kuukaudessa. Ajoneuvojen käännyttäminen koskee pääasiassa EU/ETA alueen ulkopuolisia kuljetusyksiköitä. Tarkastetut ajoneuvot olivat pääosin venäläisiä.