1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuolemassa on paljon kaunista

Kuolinhetki on usein kaunis ja hyvin tehty saattohoito helpottaa myös surutyön tekemistä. Elämä on arvokasta niin kauan kuin sitä on jäljellä.

Kuva: Anne Niskanen / Yle

Saattohoitoa tehdään siellä, missä ihmisiä hoidetaan. Kodeissa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja saattohoitokodeissa. Yksi elämä – yksi kuolema. Miksi kuolema aiheena herättää hermostunutta naurua tai vaivaantunutta hiljaisuutta?

Hämeenlinnalaisen Koivikko-kodin johtaja Riikka Koivisto on saatellut kuolemaan monia ihmisiä ja hän näkee kuoleman kasvot kauniina.

Ei ole enää kiire minnekään, hyvästit on sanottu ja kuolemaan ollaan valmiita.

Riikka Koivisto

– Kuoleman lopullisuus ja se, että arkielämässä kuolema kohdataan niin, että menetämme jonkun pysyvästi pois elämästämme. Kuolema on lopullinen ja aiheuttaa surua ja jotenkin pelkäämme sitä ehkä enemmän kuin aiemmin.

Lähdön hetki on kaunis

– Olen työssäni nähnyt monenikäisen ihmisen kuoleman ja voin rehellisesti sanoa, että kuolinhetki on usein hyvin rauhallinen ja kaunis. Poikkeus ovat tietenkin nopeat kuolemat ja liikenneonnettomuudet, mutta saattohoidossa tilanne on erilainen, Riikka Koivisto muistuttaa.

Saattohoidossa kuolemaan ehtivät valmistautua kuoleva itse, hänen läheisensä ja myös henkilökunta. Viimeisinä päivinä on ehditty valmistautua ja pystytty keskittymään odottamaan kuolemaa.

– Ei ole enää kiire minnekään, hyvästit on sanottu ja kuolemaan ollaan valmiita. Kuolinhetkellä kasvoille tulee usein hyvin rauhallinen ilme.

Jos ennen kuolemaa pystyy olemaan enemmän läsnä, silloin on luontevampaa rauhoittua seuraamaan itsekin kuoleman tuloa.

Riikka Koivisto

Riikka Koiviston mukaan kuolemaa katsotaan ehkä joskus liikaa hautajaisten kautta. Hautajaisten hetki on tietysti myös kaunis, se on ihmisen muiston juhla, jossa jätetään hyvästit ja joista jää itselle tärkeitä muistoja.

– Mutta ehkä voisimme ottaa jotenkin askeleen taaksepäin ja olla enemmän läsnä ennen kuolemaa. Kuolevan ihmisen kanssa voi jutella, keskustella ja koskettaa kuolevaa enemmän. Jos ennen kuolemaa pystyy olemaan enemmän läsnä, silloin on luontevampaa rauhoittua seuraamaan itsekin kuoleman tuloa, miettii Koivisto.

Elämä ei ole kuoleman odottamista

Riikka Koivisto muistuttaa, että elämä ei ole kuoleman odottamista. Kuva: Anne Niskanen / Yle

Saattohoitokodin johtaja Riikka Koivisto teki sinunkaupat kuoleman kanssa jo hyvin varhain. Tosin sinunkaupat kuoleman kanssa on solmittava elämän kulussa aina uudelleen. Hän sairastui 12-vuotiaana imusolmukesyöpään ja vietti noin vuoden sen hoidon yhteydessä sairaalassa.

– Ensin en tajunnut, että voin kuolla siihen, mutta kun huonekavereistani muutama hävisi eikä palannut enää takaisin, ymmärsin, että minullakin on tauti, johon saatan oikeasti kuolla ja se on lopullinen asia. Silmäni avautuivat, mutta asian tajuamiseen ei liittynyt mitään pahaa tai pelottavaa.

– Nyt kun elämä on jatkunut jo vuosikymmeniä, niin olen huomannut, että sinunkaupat joutuu solmimaan aina uudelleen. Omien lasten saaminen saa tietenkin toivomaan, että kuolema ei tulisi juuri nyt, mutta sekä työn että omien kokemusteni valossa olen entistä vakuuttuneempi siitä, että kuolemassa ei ole mitään pelättävää, sanoo Riikka Koivisto.

Kun on saanut rauhassa jättää hyvästit, surutyö on helpompaa ja levollisempaa.

Riikka Koivisto

Läheiset voivat antaa luvan kuolla

Kuolemanpelko ahdistaa usein perhettä, joka jää elämään elämäänsä kuoleman jälkeen.

– Kun puhutaan kuolemasta, ollaan usein tekemisissä todella isojen asioiden kanssa. Kuolemanpelko liittyy usein siihen, että huolehditaan, kuinka jäljelle jäävät oikein pärjäävät kuoleman jälkeen. Yhä harvemmin tapaan ihmisiä, jotka pelkäävät kivuliasta tai ahdistavaa kuolemaa.

Riikka Koivisto sanoo, että kuolemasta olisi hyvä puhua ääneen ja läheiset voisivat myös vapaasti uskaltaa kertoa, että he pärjäävät ja voivat antaa luvan kuolla.

– Mutta liian aikaisinkaan ei kannata kuolemaa odottaa, vaan elämää saa olla niin kauan kuin sitä on jäljellä. Elokuvat, teatteri, keskustelu tai kortinpeluu kuuluvat jokaiselle, joka elossa on, muistuttaa Riikka Koivisto.

Kuolemassa ei ole mitään pelättävää.

Riikka Koivisto

– Saattohoidon merkitys surutyölle on aivan valtava. Kun saattohoidossa oleva potilas hoidetaan hyvin, läheinen näkee, että ihminen ei joudu kärsimään liian kauan ja apua kipuihin tulee loppuun asti. Silloin ei tule sellaista voimatonta oloa että "olisinpa voinut jotenkin vielä auttaa". Kun on saanut rauhassa jättää hyvästit,  surutyö on helpompaa ja levollisempaa. Surutyötä on tehty jo etukäteen yhdessä kuolevan ihmisen kanssa, pohtii saattohoitokodin johtaja Riikka Koivisto Hämeenlinnasta.