Jazzmies Mikko Hassiselle Teosto-palkinto

Säveltäjä, jazzmuusikko Mikko Hassinen saa tämän vuoden Teosto-palkinnon. 25 000 euron palkinto myönnettiin Hassisen Elektro GT -levylle tekemistä sävellyksistä. Palkinto jaettiin illalla Helsingin Musiikkitalossa.

musiikki
Säveltäjä, jazzmuusikko Mikko Hassinen.
Säveltäjä, jazzmuusikko Mikko Hassinen.Tuula Mäkiniemi

– Onhan tämä juhlapäivä ja uran huippuhetki. Jännittääkin hieman, sillä esiinnymme palkintotilaisuudessa.

Näin kertoi Mikko Hassinen tunnelmistaan hieman ennen Teosto-palkintotilaisuuden alkua. Hassisen mukaan jo pelkkä ehdokkuus tuntui palkinnolta.

– Ehdolla oli nimekäs joukko kovan tason tekijöitä, joiden musiikkia tunnen entuudestaan. Moni aiemmista ehdokkaista ja palkituista on ollut itselleni inspiraation lähteinä. Arvostan siis Teosto-palkintoa kovasti, sen myötä marginaalisempikin musiikki saa hetkeksi näkyvyyttä.

Tänä vuonna palkintoehdokkaina oli Perttu Haapasen, Matti Mikkolan, Olavi Uusivirran, Tuomas Logrenin ja Antti Paalasen musiikkia.

Teosto-palkinto myönnetään sävellyksistä - tällä kertaa siis Mikko Haapasen Elektro GT -levylle tekemästä musiikista. Palkintoraati oli valinnassaan yksimielinen ja painotti valinnassa rohkeutta, omaperäisyyttä ja innovatiivisuutta.

– Levyä tehdessäni kehittelin itselleni erilaisia tekotapaa muuttavia ajatusleikkejä tai "pelejä", joiden avulla toivoin välttäväni pahimmat sähköiseen jazziin liittyvät kliseet, sanoo Mikko Hassinen.

Hassisen mukaan hän työsti levyä puoli vuotta äänitysten jälkeen ennen kuin oli tyytyväinen lopputulokseen. Levy julkaistiin viime syksynä.

Elektro GT on paitsi palkittu levy, myös levyllä soittavan bändin nimi. Mukana on joukko eturivin nuoria jazz- ja rockmuusikoita.

– Jorma Kalevi Louhivuori ja Aki Rissanen tulevat jazzin puolelta, Timo Kämäräinen ja Lauri Porra taas rock-piireistä. Kaikki me olemme free-muusikoita ja touhuamme useissa produktioissa. Elektro GT -bändissä onkin tuplamiehitys, jotta saamme porukan aina tarvittaessa kasaan.

Bändi on keikkaillut ahkeraan levyn julkistamisen jälkeen. Seuraavan kerran Elektro GT esiintyy parin viikon kuluttua Espoon April Jazzissa.