Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin

Joitko aamulla kahvia? Herättelit itsesi uuteen päivään ihanalla, vastakeitetyn kahvin tuoksulla? Ikävä kyllä kahvisi oli hyvin todennäköisesti jo menettänyt parhaat arominsa, koska säilytät sitä väärin.

Kotimaa
Kaksi Kahvipurkkia.
Erik Tiessalo

Suurin osa meistä säilyttää kahvinsa kaupan vakuumipakkauksessa. Sen väitetään säilyttävän kahvin maut. Kahviasiantuntija tyrmää uskomuksen.

Kun jauhettua kahvia pakataan vakuumiin, niin se on kuollutta tavaraa.

Mikko Virtaperko, barista

– Se on kuollutta tavaraa. Kun jauhettua kahvia pakataan tiiliskiveen eli vakuumiin, niin se ei enää elä, sanoo Mikko Virtaperko Suomen Baristayhdistyksestä.

– Kaasuventtiilipussi on paljon parempi, se hengittää edes vähän. Tosin heti kun sekin on avattu, niin peli on menetetty.

Kauanko kahvi sitten säilyy aamulla avatussa kaasuventtiilipussissa?

– Kyllä se pitäisi juoda päivän aikana. Aromit lähtee tunneissa karkuun, kun kahvi on jauhettu. Sitä ei pysäytä mikään, barista Mikko Virtaperko tylyttää.

Jääkaappi pelastaa?

Osa kahvinjuojista säilyttää kahvipussia jääkaapissa, jotta aromit säilyisivät pidempään. Taas väärin!

– Lämpötilan kannalta jääkaappi on ok, mutta kosteuden kannalta huono. Se hyöty, mikä viileydestä tulee, menetetään kosteudessa.

Aromit lähtee tunneissa karkuun.

Mikko Virtaperko, barista

Eli kahvipaketti kannattaa säilyttää huoneenlämmössä ja kuivassa. Ehkä jauheen voisi kaataa nättiin, mummolta perittyyn peltiseen kahvipurkkiin?

– Voi olla, ettei se maku enää isoäidin peltirasiassa paljon muutu. Kahvinjuontiin liittyy paljon muutakin kuin maku, fiiliksen kannalta voi olla kiva säilyttää sitä kivassa astiassa, Virtaperko pohtii.

Papuja peliin!

Miten kahvia sitten pitäisi säilyttää? Luonnonmukaisesti, vihjaa Mikko Virtaperko.

– Kahvi kannattaisi säilyttää papuina. Se on luonnon oma säilytystapa.

Kahvinkeitosta tulee pieni aamuseremonia.

Mikko Virtaperko, barista

Tällöin kotona täytyy tietysti olla kahvimylly.

– Monet ajattelee, että myllyn hankkiminen on kallista. No, halvin mylly voi maksaa kympin.

Mutta vaivalloista jauhaminen kuitenkin on? Eihän siihen ole varsinkaan aamukiireessä aikaa?

– Papuja voi jauhaa juuri sen kahvimitallisen kerralla. Varsinkin manuaalimyllyt ovat kivoja käyttää, kahvinkeitosta tulee kuin pieni aamuseremonia.