Koe uusi yle.fi

"Ääni tuntuu kehossa" – tuulivoima rikkoi erämaan rauhan

Luhangan kuusi tuulimyllyä ovat Keski-Suomen ensimmäiset, mutta tulevina vuosina niitä voi olla moninkertaisesti. Parinsadan metrin korkeudessa viuhuvat siivet näkyvät ja toisten mielestä myös kuuluvat kauas. Asukkaat vaativat tuulivoimayhtiötä mittaamaan todellisen melutason.

luonto
Ilmattaren tuulivoimala Luhangan Latamäessä.
Arvo Vuorela / Yle

Aira ja Asko Tuomala muuttivat kaksi vuotta sitten Nurmijärveltä Luhankaan. Haaveissa oli rauha ja hiljaisuus metsän keskellä. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat yllättäen, kun Tuomaloille selvisi, että naapuriin rakennetaan tuulivoimaa.

Kaupantekovaiheessa pariskunnalle ei kerrottu asiasta mitään.

– Muuton loppuvaiheessa etsimme lyhempää ajoreittiä tänne ja huomasimme tuolla metsässä jonkin kyltin. Myöhemmin menimme kävellen katsomaan, mitä siinä lukee, ja saimme ensimmäisen tiedon tulevasta. Kauppakirjat oli silloin jo tehty ja suurin osa tavaroista muutettu, Aira Tuomala kertoo.

Valkoinen talo ja luminen pihapiiri
Tuomaloiden asunnolta on 1,9 kilometriä lähimmälle tuulivoimalalle.Jussi Lindroos / Yle

Tuomaloiden lähelle, alle kahden kilometrin päähän Latamäkeen nousi Keski-Suomen ensimmäiset kuusi tuulivoimalaa.

– Olemme asuneet myös moottoritien vieressä, mutta siihen ääneen tottui. Tuulimyllyjen ääni on erilainen, sen tuntee kehollakin. Ikävimmillään se on kun tuuli puhaltaa etelästä ja ottaa Päijänteestä vauhtia. Silloin ääni peittää pihassa käynnissä olevan auton moottorin äänen.

Maaliskuussa Tuomalat allekirjoittivat kahdentoista muun kiinteistön edustajien kanssa valituksen voimaloiden liiallisesta melusta.

– Henkilökohtaisesti toivomme, että saisimme kaupan purettua. Toinen toive olisi, että myllyt saataisiin kesän ajaksi suljettua, mutta se olisi tietysti yhteiskunnalle hirveän kallista. Toiveenamme oli löytää mahdollisimman hiljainen erämaakämppä, mutta nyt rauha on rikkoutunut.

Tuulivoimayhtiö mittaa melutason uudestaan

Latamäen tuulivoimaloiden melutasosta tehty valitus yllätti rakennuttajan. Tuulivoimayhtiö Ilmatar Luhangan mukaan melun mallintamiset tehtiin huolella ja juuri oikealla turbiinimallilla.

Toiveenamme oli löytää mahdollisimman hiljainen erämaakämppä.

Aira Tuomala

Nyt yhtiö on luvannut Luhangan kunnalle tehdä vaaditut melumittaukset kesäkuun loppuun mennessä.

– Se toteutetaan niin kuvaavana kuin mahdollista, mikä tarkoittaa pitkäaikaisia, ainakin kuukauden jatkuvia mittausjaksoja paikan päällä. Mittaukset tehdään useammassa kohteessa, jotka konsulttiyhtiö valitsee edustavimmiksi koko alueella, kertoo rakennuttamisjohtaja Mikko Toivonen.

– Tuulivoimatoimijalla ei yksinkertaisesti ole muuta mahdollisuutta, kuin seurata kaikkein uusimpia ja tarkimpia ohjeistuksia. Muuten tuulivoimalaa ei voi oikeasti käyttää ja kaikki taloudelliset laskelmat menee pieleen.

Keski-Suomeen suunnitteilla kymmeniä tuulivoima-alueita

Keski-Suomen tuulivoimahankkeet kartalla huhtikuussa 2015.
Keski-Suomessa on kaavoitusvaiheessa vireillä useita tuulivoimahankkeita.Saarijärven kaupunki

Keski-Suomeen on suunnitteilla jopa 150 tuulimyllyä parillakymmenellä alueella. Kaavoitusvaiheessa pelkästään Karstulassa, Kyyjärvellä ja Saarijärvellä on 73 myllyä yhdeksällä alueella.

Pisimmällä on yhdeksän voimalan pystyttäminen Kyyjärven Peuralinnaan.

– Osayleiskaavaehdotus on ollut nähtävillä ja se on tarkoitus saada kunnanvaltuustoon toukokuun aikana. Valtuuston päätösten ja normaalisen valitusaikojen jälkeen voidaan myöntää rakennuslupia. Vielä on aikaista sanoa, koska ensimmäiset myllyt mahdollisesti pyörivät, mutta mahdollista se olisi tämän vuoden aikana, kertoo rakennusmestari Hannu Autio Kyyjärveltä.

Aira Tuomalaa ja Hannu Autiota haastatteli Arvo Vuorela ja Mikko Toivosta Riika Raitio.