1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Käsi kädessä opetellaan" – entinen paperimies opettaa ulkomaalaisia käynnistämään paperikoneita

Seppo Sihvola kieltäytyi heittämästä pyyhettä kehään, kun Myllykosken paperitehtaan toiminta loppui vuonna 2012. Hän opastaa ulkomaisten paperitehtaiden henkilökuntaa käynnistämään uusia paperi- ja kartonkikoneita.

Seppo Sihvola Kuva: Kirsi Partanen / Yle

Seppo Sihvola tekee töitä R.A.TR-Consulting –nimisessä suomalaisyrityksessä. Työ on kuljettanut hänet Venäjälle, Kiinaan ja Uruguahin sekä viimeksi Iraniin. Sihvolan asiakkaina ovat nykyään paperikoneiden laitetoimittajat tai paperitehtaat.

– Asentajat asentavat koneet ensin  paikoilleen. Sen jälkeen neuvon, miten uusien paperi-, kartonki-, tissue-, ja sellunkuivatuskoneiden laitteet ja valmistusprosessin eri vaiheet otetaan käyttöön, Sihvola kertoo.

Paperikoneesta näkyy ulospäin vain pieni osa. Koneen sisällä on eri prosessinosia useassa eri kerroksessa.

– Ne kaikki otetaan käyttöön ensin kuivina ja sitten vesien kanssa. Aluksi testataan yksittäisten laitteiden toiminta. Sen jälkeen katsotaan, miten ne kommunikoivat prosessinohjausjärjestelmän kanssa, Sihvola toteaa.

Siinä koneella käsi kädessä opetellaan, kuinka se toimii ja miten sitä ohjataan.

Seppo Sihvola

Tekemällä oppii

Näitä vaiheita seuraa edellisiä  lyhyempi käyntiinajo eli startup, jonka  aikana uusi kone käynnistetään tuottamaan paperia, kartonkia, sellupahvia tai pehmopaperia.

Käyttöönottovaiheen aikana Sihvola opastaa koneen tulevaa käyttöhenkilökuntaa ja esimiehiä sekä luokkatiloissa että paperikoneella.

– Siinä koneella käsi kädessä opetellaan, kuinka se toimii ja miten sitä ohjataan. Työhön voi kuulua ongelmanratkaisuakin. Toistaiseksi olen ratkaissut vain joko käynnistysongelmia tai heti käynnistyksen jälkeen ilmenneitä ongelmia.

Pitkät komennukset

Venäjällä vierähti viisi kuukautta. Sihvolan vaimo ja kolme lasta asuvat perheen omakotitalossa  Myllykoskella ja hoitavat isän poissa ollessa talon lämmityksen ja pihatyöt.

– Vaatii perheeltä tietysti enemmän, kun olen pois. Vaimoni on kokopäivätöissä, josta aiheutuu tiettyjä haasteita. On kodin töitä ja lasten kuljettamista harrastusmenoihin. Vaimoni hyväkuntoiset vanhemmat onneksi auttavat.

Koti-ikävä ei ole vaivannut. Skype-puhelujen avulla voi keskustella perheen kanssa kasvokkain joka päivä, ellei pitkä aikaero haittaa yhteydenpitoa. Sihvolan mukaan on selviö, että komennuksella joutuu olemaan pitkään poissa kotoa.  Toisaalta sen jälkeen kotona saa viipyä pitkäänkin.

Työ on samanlaista, ollaan sitten Kiinassa, Venäjällä tai Etelä-Amerikassa.

Seppo Sihvola

Samaa työtä kaikkialla

Paperi- ja kartonkikoneiden käyttäminen vaatii työntekijöitä oma-aloitteisuutta.

– Jos jotain odottamatonta tapahtuu, työntekijän täytyy selvittää tilanne itse. Työ on samanlaista, ollaan sitten Kiinassa, Venäjällä tai Etelä-Amerikassa.

Komennuskohteissa tehtiin työtä jopa 12 tunnin vuoroissa. Esimerkiksi Venäjällä työntekijät tulivat ensimmäisenä päivänä päivävuoroon, jota seurasi yövuoro. Sen jälkeen sai pitää vapaapäivän.

– Ehkä johtaminen oli vähän voimakkaampaa Venäjällä, Kiinassa ja Iranissa. Kiinassa johtaja ei saa menettää  kasvojaan alaisen silmien edessä.

Ammattiyhdistystoimintaa ei kaikissa maissa joko ollut ollenkaan tai se oli erilaista Suomeen verrattuna.

– Uruguayssa ammattiunioni Sunca toimi erittäin aktiivisesti ja sen toiminta näkyi uudella sellutehtaalla.

"En suosittele muille"

Seppo Sihvola on Iranin projektin jälkeen lomautettuna kotonaan, jossa hän odottaa seuraavaa komennusta.

– Kun komennuksia alkaa tulla, ne eivät välttämättä toteudu aikataulussaan. Ei meitä viedä sinne viikkoja etukäteen peukaloita pyörittelemään.

Kiinassa johtaja ei saa menettää  kasvojaan alaisen silmien edessä.

Seppo Sihvola

Sitä mukaa kun metsäteollisuuden työmarkkinat ovat vähentyneet ja tehtaita on suljettu, on markkinoille on tullut koko ajan lisää hyviä asiantuntijoita ja kilpailu on kovaa.

– Olen nauttinut tästä työstä, mutta epävarman työtilanteen vuoksi en valitettavasti voi suositella muita hakeutumaan tälle alalle, toteaa Sihvola.

Uusia ystäviä

Mies on saanut kaikista paikoista uusia ystäviä, joiden kanssa hän pitää yhteyttä esimerkiksi Facebookin tai WhatsAppin avulla.

– Parhaiten kotiuduin Uruguayhin, jossa pääsin puhumaan espanjaa ja nauttimaan kauneimmista näkemistäni auringonlaskuista merenrantahotellissa.

Iranissa taksinkuljettaja kutsui Sihvolan kotiinsa ja perheiden tyttäret Sanni ja Rehane vaihtavat edelleen viestejä älypuhelimillaan.

– Ihmiset ovat hyviä joka paikassa. Politiikka on politiikkaa ja uskonto on uskontoa, mutta ihmiset ovat ihmisiä, ja heidän kanssaan kyllä pärjää.