1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Valehtelu opitaan jo lapsena, mutta rehellisyyskin voi loukata

Lapsesta saakka painotetaan sanontaa "rehellisyys maan perii". Kasvatuksemme perustuu siihen, että ihmisten kanssa toimitaan rehellisesti ja avoimesti. Silti jo 2–3-vuotiaat osaavat valehdella. Se kuitenkin vähenee iän myötä.

Kuva: Marianne Mattila / Yle

Vaikka rehellisyyteen halutaan kiinnittää huomiota, niin ihminen oppii valehtelemaan ja kertomaan valkoisia valheita.

– Jo lapsesta saakka ihmiset oppivat harhauttamaan tai jopa valehtelemaan toisilleen, ja oppiminen tapahtuu jo aikaisessa vaiheessa. 2–3-vuotiaana lapset oppivat valehtelemaan, ja valehtelu kehittyy aikuisikään saakka eli huippuunsa, kertoo Aalto-yliopiston professori Kimmo Kaski.

Valehteleminen kuitenkin vähenee aikuisiän myötä, jonka vuoksi suomalaisista tulee kansainvälisesti rehellistä kansaa. Toki poikkeuksiakin on.

– Minulla on sellainen käsitys, että kasvatuksemme kantaa sellaista hedelmää, että meistä tulee keskimääräistä rehellisempiä toisille ihmisille. Minun täytyy kuitenkin sanoa, että olen tieteenharjoittaja, enkä ole saanut kasvatuspsykologin koulutusta, jatkaa Kimmo Kaski.

Valehtelu voi olla myös oman edun tavoittelua tai kanssaihmisen vahingoittamista.

Kimmo Kaski

Kaski kertoo, että he ovat tehneet sosiaalisten verkkojen tutkimusta yhdessä Oxfordin yliopiston kanssa. Tutkimuksessa on mallinnettu ihmisten välistä kanssakäymistä, jossa on epärehellisyyden elementti olemassa, ja miten ihmisyhteisöt muovautuvat.

– Tutkimusta tehtiin psykologien kanssa, ja heidän kokeellisten tulostensa kanssa vertailtiin, niin kyllä epärehellisyyden yhteneväisyyksiä löytyy.

Valkoinen valhe on joskus paikallaan

Aina ei kannata olla ihan suorasukaisen rehellinen toiselle. Sillä voi loukatakin toista.

– Valehteleminen voi olla monenlaista. Me voimme valehdella esimerkiksi yhteisön kannalta positiivisesti eli silloin puhutaan valkoisesta valheesta. Valehtelu voi olla myös oman edun tavoittelua tai kanssaihmisen vahingoittamista, sanoo Kimmo Kaski.

Kerron valkoisen valheen sen takia, että olisin positiivinen ja sosiaalista kanssakäymistä pönkittävä kumppani.

Kimmo Kaski

Valkoisia valheita on myös tutkittu. Ne on todettu jopa osittain hyviksi.

– Esimerkkinä voisin kertoa, että jos vaimoni ostaa uuden mekon, enkä välttämättä tykkää väristä, niin en minä kerro hänelle, että se näyttää huonolta. Eli minä kerron valkoisen valheen sen takia, että olisin positiivinen ja sosiaalista kanssakäymistä pönkittävä kumppani, naurahtaa Kaski.

Mikäli haluaa olla avoimesti rehellinen, eikä kertoa edes valkoisia valheita, niin mitä oikea rehellisyys on?

– Minulle rehellisyys on sitä, ettei ainakaan pyri vahingoittamaan toista ihmistä.