Järjestö varoittaa tappajaroboteista: Sotarikoksista ei ehkä saataisi ketään vastuuseen – video

Jos rikoksista ei rangaistaisi, ei myöskään olisi pelotetta tulevia rikoksia vastaan, Human Rights Watch sanoo. Se vaatii useiden muiden järjestöjen tavoin, että robottiaseiden kehittäminen, valmistaminen ja käyttö kielletään kansainvälisellä sopimuksella.

Ulkomaat
Laukaisujärjestelmä.
Human Rights Watch varoittaa robottiteknologian käytöstä taisteluissa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch varoittaa, että robottien tulo sotatantereille voisi tarkoittaa sitä, ettei kukaan joutuisi oikeuteen robottiaseiden aiheuttamista laittomista siviiliuhreista.

Robottiaseita ei vielä ole, mutta teknologian nopea kehittyminen tähän suuntaan on nostanut asian kansainväliseen keskusteluun ja huolenaiheeksi, järjestö toteaa. Useat maat ovat jo kehittäneet autonomisesti toimivia asejärjestelmiä.

Täysin autonomisesti toimivat robottiaseet olisivat askel kauemmaksi nykyisistä kauko-ohjattavista miehittämättömistä lennokeista, koska robottiaseet pystyisivät valitsemaan kohteensa ilman merkitsevää ihmisen valvontaa.

Tämä puolestaan voisi Human Rights Watchin mukaan johtaa siviiliuhrien syntymiseen humanitaarisen ja ihmisoikeuslain vastaisesti. Ketään voisi kuitenkin olla vaikea saada rikosoikeudelliseen vastuuseen, koska ihminen ei enää kontrolloisi asetta entiseen tapaan.

Silloin tulevia rikoksia vastaan ei olisi pelotetta, uhrit eivät saisi hyvitystä eikä vastuussa oleva sosiaalista tuomiota, sanoo järjestön tutkija Bonnie Docherty.

Komentajat tai aseiden käyttäjät voitaisiin toki todeta syyllisiksi, jos he tarkoituksellisesti käyttäisivät robottiasetta rikoksen tekemiseen. Mutta he todennäköisesti välttäisivät vastuun, mikäli eivät olisi pystyneet ennakoimaan tai pysäyttämään robotin tekemää laitonta iskua, järjestö toteaa.Tällaisten tekojen kutsuminen vahingoksi olisi Dochertyn mukaan kuitenkin mahdollisten kuolettavien vammojen väheksymistä.

Uhrien voisi olla myös vaikea saada siviilioikeudellista korvausta, järjestö arvioi.

Human Rights Watch huomauttaa, että vastuukysymys on vain yksi syy olla huolissaan robottiaseista. Järjestö varoittaa myös seurauksista, joita aseilla voi olla ihmisoikeus- ja humanitaarisen lain kannalta. Vaarana on myös varustelukilpailu. Lisäksi voi kysyä, onko eettisesti oikein, jos koneet tekevät taistelukentillä päätöksiä elämästä ja kuolemasta, järjestö sanoo.

Human Rights Watch on perustajajäsen yli 50 kansalaisjärjestön kampanjassa (siirryt toiseen palveluun) tappajarobottien käyttöönoton estämiseksi. Stop Killer Robots -kampanja vaatii kieltämään täysin autonomisten aseiden kehittämisen, tuotannon ja käytön. Mukana on myös suomalaisjärjestöjä (siirryt toiseen palveluun).

Human Rights Watch luovuttaa tuoreen raporttinsa YK-kokoukselle (siirryt toiseen palveluun), joka kokoontuu kuun puolivälissä Geneveen keskustelemaan robottiaseista.