Hyppää sisältöön

Iranin korkein johtaja: Ei varmuutta ydinsovusta

Iranin korkeimman johtajan ajatollah Ali Khamenein mukaan vielä ei ole takeita siitä, että Iran ja suurvallat pääsisivät lopulliseen sopimukseen Iranin kiistellystä ydinohjelmasta. Viime viikolla neuvotteluissa päästiin alustavaan sopuun.

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei. Kuva: EPA

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenein mukaan ei ole varmaa, että Iran ja suurvallat pääsisivät lopullisen sopimukseen maan kiistellystä ydinohjelmasta.

Viime viikolla Sveitsin Lausannessa käydyissä neuvotteluissa saavutettiin alustava sopimus. Lopullisen sopimuksen on määrä olla valmiina kesäkuun loppuun mennessä.

Khamenei painotti torstaina, ettei alustava sopimus takaa varsinaisen sopimuksen syntymistä. Iranin korkein johtaja sanoo, ettei tue eikä vastusta alustavaa sopua.

– Se mitä on tähän mennessä tehty, ei takaa sopimusta. Sopimuksen sisältö ei ole selvillä eikä sekään, että neuvotteluja jatketaan loppuun asti.

Khamenei ilmoitti tukevansa maansa neuvottelijoita ja ilmaisi samalla syvän epäluulonsa Yhdysvaltoja kohtaan.

– En ole koskaan suhtautunut myönteisesti Yhdysvaltojen kanssa neuvottelemiseen. Vaikka en ollut optimistinen, hyväksyin neuvottelut, korkein johtaja sanoi. 

Aiemmin torstaina Iranin presidentti Hassan Rouhani vaati, että kaikki Iranin-vastaiset pakotteet puretaan samalla, kun lopullinen sopimus mahdollisesti allekirjoitetaan.

.
.