Tiet ja kadut koetuksella Meri-Lapissa – kunnon korjauksiin ei ole varaa

Vaihteleva sää ja kosteus ovat koetelleet rajusti Meri-Lapin teiden päällysteitä. Teihin on muodostunut paikoin runsaasti syviä kuoppia, joita on paikattu kiireysjärjestyksessä.

Kotimaa
Juuri paikattu tie.
Heidi Hannukainen / Yle

Esimerkiksi Keminmaan Liedakkalassa autoilijat joutuivat muutaman päivän pujottelemaan kuoppia kierrellen. Muutama autoilija kertoo törmänneensä kuoppaan. Korvausvaatimuksia autojen rikkoutumisesta ei ole kuitenkaan esitetty tienpitäjille normaalia kevättä enempää.

– Näinhän on ennustettu meidän alueella, että kelirikko menisi aika pahaksi. Tällä hetkellä ei ole mitään merkittävää poikkeamaa normaaliin kevääseen, sanoo YIT:n työmaapäällikkö Mikko Leiviskä.

Ei varaa kunnon korjauksiin

Kemissä, kuten monin paikoin muuallakin on jouduttu määrärahojen puutteen vuoksi turvautumaan väliaikaiseen paikkausmenetelmään.

– Kunnollisia asfalttipintauksia ei kyetä tekemään ensi kesänä. Vauriot korjataan väliaikaisilla paikkauksilla, levitetään niin sanottua kylmämassaa reikien päälle, sanoo Kemin tekninen johtaja Mika Grönvall.

Väliaikaiset paikkaukset eivät usein kestä kauan aikaa ja ne voivat jopa pahentaa tilannetta.

– Paikat voi joutua uusimaan jo seuraavana päivänä. Se paikka ei ole pitävä, sinne pääsee aina vesi ja sitä kautta tien rakenteisiin. Se särkee katurakenteita entisestään.

Kunnollisia asfalttipintauksia ei kyetä tekemään ensi kesänä. Vauriot korjataan väliaikaisilla paikkauksilla - levitetään niin sanottua kylmämassaa reikien päälle.

Mika Grönvall

Vaurioiden korjaamisessa voi mennä aikaa

Tienkäyttäjän linjalle tullut palaute teiden kunnosta ohjautuu heti tien ylläpitäjälle. Meri-Lapissa palautetta on tullut tänä keväänä tavanomaiseen tahtiin.

Palautteen myötä vauriot korjataan mahdollisimman nopeasti.

– Riippuu kuinka paljon meillä on jonossa töitä, mutta päivän, kahden sisällä korjataan vaurio, Leiviskä toteaa.