Melanoomasta parantunut käyttää aurinkorasvaa maaliskuusta syyskuulle – paistoi tai ei

Melanoomasta voi parantua, etenkin jos sen huomaa ajoissa. Näin rohkaisee melanooman sairastanut Kaarina Sandelin. Nykyään hän itse suojaa ihonsa huolella ja tarkkailee ihomuutoksiaan. Samaan hän kehottaa muitakin.

Kuva: Niina Koskela / Yle

Kaarina Sandelin sai parikymmentä vuotta sitten kuulla, että hänen poskestaan on löydetty melanooma. Poskessa ollutta pigmenttiläiskää oli seurattu jo usean vuoden ajan, mutta mitään hälyttävää siinä ei aluksi ollut. Sitten kun läiskään ilmestyi tumma alue, tilanne muuttui. Kyse olikin melanoomasta.

– En osannut ajatella, että se olisi niin vakava asia kuin se oli. En osannut pahemmin säikähtää silloin. Melanoomasta ei todennäköisesti puhuttu niin paljon kuin nykyään.

Sandelinille selvisi kuitenkin pian, että kyse oli vakavasta asiasta. Keski-Pohjanmaan keskussairaalan jälkeen hoitoa jatkettiin Oulun yliopistosairaalassa.

Leikkauksen jälkeen paraneminen lähti hyvin käyntiin, vaikka tikkejä oli peräti 42. Tikit olivat toki hyvin pieniä. Sandelin oli pari viikkoa pois töistä ja harsolla peitetty poski parani hyvin.

Minusta kannattaa seurata ihoaan niin paljon kuin pystyy. Jos huomaa muutoksia, silloin kannattaa hakeutua tarkkailuun.

Kaarina Sandelin

– Onneksi melanooma oli vain pinnalla. Se ei ollut kerennyt lähettää etäispesäkkeitäkään. Se oli hieno tieto.

Tarkastus tärkeää

Sandelinin ihosta on hoidettu melanooman lisäksi myös vaarattomia ihomuutoksia jäädyttämällä.

Aikoinaan auringon vaaroista ei juuri puhuttu. Sandelin on nuoruudessaan työskennellyt paljon heinäpellolla, eikä silloin ajateltu suojautumista. Nykyään luomien tarkkailusta puhutaan paljon. Melanooman sairastanut on sitä mieltä, että itse kunkin kannattaisi tarkkailla luomiaan.

– Yritän käydä säännöllisesti ihotautilääkärin tarkastuksessa, koska esimerkiksi selän luomia ei voi itse nähdä. Minulla on paljon luomia ja kesakoita ja pidän tärkeänä tarkkailua.

Nyt Sandelin pyrkii suojautumaan auringolta lakilla. Suojavoidekin on kerrointa 50.

– Ihmiset ajattelevat, että "ei minulle voi käydä mitään". Minulle on kuitenkin annettu ohje, että aurinkorasvaa täytyy käyttää maaliskuulta syyskuulle joka päivä, paistoi tai ei.

Toivon, että ihmiset jaksaisivat olla rohkeita ja hakea apua tarvittaessa.

Kaarina Sandelin

– Minusta kannattaa seurata ihoaan niin paljon kuin pystyy. Jos huomaa muutoksia, silloin kannattaa hakeutua tarkkailuun.

Huoli on turhaa

Jälkeenpäin Sandelin on miettinyt, olisiko auttanut, jos pigmenttiläiskä olisi heti alun perin poistettu. Sitä ei voi tietää.

Sandelin on toiminut sairautensa jälkeen tukihenkilönä muille sairastaville. Hän tietää, että huoli kalvaa, vaikka sen ei välttämättä tarvitsisi. Jos tauti havaitaan ajoissa, se on hoidettavissa.

– Me emme voi valita, mitä me sairastamme. Se tulee, mikä tulee. Asiat hoidetaan sitten, jos niitä tulee eteen. Toivon, että ihmiset jaksaisivat olla rohkeita ja hakea apua tarvittaessa, rohkaisee Sandelin.