Lakia seksinostosta parituksen ja ihmiskaupan uhreilta tiukennetaan

Tuomioon ei enää vaadita tahallisuuden osoittamista kuten nykyään. Seksinostosta parituksen ja ihmiskaupan kohteeksi joutuneelta ihmiseltä voi saada enimmillään kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen.

politiikka
Ilotyttö vermeineen.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Seksin ostaminen parituksen ja ihmiskaupan uhrilta tulee kesäkuusta rangaistavaksi kaikissa tapauksissa.

Nykysäännösten mukaan ostajan on pitänyt tietää ostavansa seksiä parituksen tai ihmiskaupan uhrilta eli tuomioon on vaadittu tahallisuutta.

Ostajan syyllisyyden eli tahallisuuden osoittaminen on ollut oikeudessa vaikeaa, ja säännöstä ovat arvostelleet niin poliisit kuin syyttäjätkin.

Ostaja voidaan lainmuutoksen jälkeen tuomita rangaistukseen, jos hänen olisi esimerkiksi pitänyt epäillä paritusta tai ihmiskauppaa, kertoo oikeusministeriö. Teosta voi saada enimmillään kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen.

Vuonna 2006 voimaan tullutta lakia päätettiin muuttaa, koska sen tavoite parituksen ja ihmiskaupan kohteiksi joutuneiden ihmisten suojelemisesta ei ole toteutunut toivotulla tavalla.

Oikeusministeriö arvioi säännöksen tiukentamisen vähentävän näiden seksuaalipalvelujen kysyntää. Tätä kautta myös Suomen houkuttelevuus ihmiskaupan ja ulkomaisten prostituoitujen kohdemaana voi heiketä. Lisäksi lainmuutoksen toivotaan kannustavan alalla toimivia irrottautumaan prostituutiosta.

Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa lainmuutos perjantaina.