"Lemmikki on ihmisen armoilla" – huolenpito on tavaroita tärkeämpää eläimen hoidossa

Erilaiset virikkeet ja rapsuttelu saavat eläimet viihtymään, mutta lemmikin hyvinvoinnin kannalta tärkeämpää on taustojen selvittäminen. Se, että omistaja tietää lemmikkinsä tarpeet on jopa eläimen elinehto. Se myös helpottaa omistajan työtä.

Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Kainuun Eläintarvikkeen myyjä Johanna Toppinen ottaa tottuneesti käsiinsä yhden liikkeessä myytävänä olevan kanin.

– Asiakkaat ovat todella valveutuneita tänne tullessaan, he tietävät mitä lemmikki vaatii, ja mihin sen kanssa sitoutuu.

Yksi ostetuin lemmikkilaji ovat juuri jyrsijät. Toppinen kertoo, että ne tarvitsevat samanlaista tekemistä kuin luonnossa.

– Virikkeet ovat niille toki tähdellisiä, mutta eniten ne tykkäävät kaivautua ja etsiä piilotettua ruokaa. On tärkeää, että lemmikin hommaamisen hetkellä tuleva omistaja ymmärtää, että eläin on yksilö. Ne innostuvat eri asioista. Maailmallahan on tarjolla kaikenlaista tavaraa, mutta onko sen hommaaminen järkevää. Omistajan huolenpito ja kekseliäisyys riittävät. Lisäksi monet eläimet saavat lajitoverista tarpeeksi kaveria ja seuraa, Johanna Toppinen sanoo.

Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Eläimen hyvinvoinnin kannalta keskeinen asia on Johanna Toppisen mukaan ymmärrys lemmikin iästä.

– Esimerkiksi kani elää kymmenen vuotta. Se vaatii sitoutumista aika pitkäksi aikaa ja tietoa kaikesta mitä eläin tarvitsee. Lemmikki on ihmisen armoilla, summaa Toppinen.