Ydinvoimalan yövuorolaisella on lupa ottaa tirsat: "Virheiden määrä vähenee"

Suomen ydinvoimalaitoksilla on käytössään järjestelmä, jossa valvomossa työskentelevä työntekijä saa nukkua maksimissaan puoli tuntia yövuoron aikana. Tämä puolittaa yötyöstä johtuvan virhemahdollisuuden kasvun. Asialla nähdään olevan jopa ydinturvallisuutta parantava vaikutus.

Puolen tunnin uni parantaa työntekijän vireystilaa yövuorossa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Olkiluodon ydinvoimaloiden valvomoissa tehdään töitä kahdessa vuorossa, 12 tuntia kerrallaan. Vuoro vaihtuu kello 7 sekä aamulla että illalla. Vuodesta 2009 lähtien yövuorossa on saanut mennä puoleksi tunniksi lepäämään, jopa nukkumaan. Kyseinen aika on palkallista.

Vuoropäällikkö Saku Näyrä kertoo, että unen saaminen oli aluksi vaikeaa. Sen jälkeen kun asiaan tottui, uni on tullut helposti. Näyrä uskoo nukahtavansa muutamassa minutissa. Heräämisen jälkeen olo on hetken aikaa tokkurainen, mutta sitten hyöty tulee esiin.

– Tämän jälkeen on huomattavasti virkeämpi olo, Näyrä sanoo.

Merkittävä vaikutus

Maksimissaan puolen tunnin lepäämisellä on piristävä vaikutus yövuorossa työskentelevälle. Asialle löytyy myös tieteellistä faktaa, se parantaa ihmisen vireystilaa selvästi.

– Se noin puolittaa virheiden määrän kasvun yövuoron aikana. Jos normaalin yövuoron lopuksi on noin 20 prosenttia virheitä reaktioaikatestissä, niin tämän jälkeen siinä on noin 10 prosenttia virheitä, sanoo psykologin koulutuksen saanut kehittämispäällikkö Petri Koistinen Teollisuuden Voimasta.

Turvallisuus edellä

Olkiluodon molempien ydinvoimaloiden valvomoissa on kuusi työntekijää samassa vuorossa. Lepomahdollisuutta ei käytetä joka yö, sillä työtehtävillä on aina etusija.

– Kyllä työt tehdään ensin ja sen jälkeen käytetään tätä jos on tarvetta. Mutta jos on töitä niin ei väsytä, sanoo vuoropäällikkö Saku Näyrä.

Olkiluodossa ei puhuta työaikana nukkumisesta, vaan valvomolevosta. Sen käyttö onkin hyvin valvottua. Lepohuoneeseen tarvitaan avain ja käyttö merkitään aina kirjaan. Vastaava järjestelmä on käytössä myös Loviisan ydinvoimaloilla.