Lontoon läheltä löytyi runsaasti öljyä

Lontoon eteläpuolella on maaperässä jopa kaksi kertaa niin paljon öljyä kuin Kuwaitissa. Öljylöydöstä kuitenkin voidaan hyödyntää vain kymmenisen prosenttia. Siitä huolimatta Etelä-Englannin öljyllä voidaan kattaa suuri osa maan öljyntarpeesta.

talous
Lontoo.
Tal Cohen / EPA

Geologit ovat jo kauan tienneet, että Etelä-Englannin maaperässä on öljyä. Porausoikeudet omistava pieni energiayhtiö UK Oil & Gas kertoo nyt, että öljyn määrä on selvästi suurempi kuin tähän asti on luultu.

Lontoon etelä- ja lounaispuolella tehdyissä tutkimuksissa on ilmennyt, että öljyä voi olla jopa yli kymmenen miljardia barrelia, yhtiö kertoo.

Yhtiön toimitusjohtaja Stephen Sanderson sanoo löydön olevan mahdollisesti jopa "maailmanluokkaa". Yhtiön pörssikurssi nousi heti kolminkertaiseksi ja lehdistö antoi löytöalueelle, Weald Basinille nimen "Britannian Dallas".

Aluetta aiemmin tutkineet geologit olivat arvioineet maassa olevan öljyn määräksi 8,6 miljardia barrelia.

UK Oil & Gas kertoo nyt puolueettomien tutkimusten paljasteneen, että öljyä voisi olla jopa 100 miljardia barrelia. Esimerkiksi Gatwickin lentokentän tuntumassa olevalla löydösalueella öljyä on yli 60 miljoonaa barrelia neliökilometrillä.

Määrää voidaan verrata esimerkiksi Kuwaitin tunnettuihin öljyvaroihin, joiden määräksi arvioidaan hieman yli sata miljardia barrelia. Britannia on itse pumpannut Pohjanmeren pohjasta 1970-luvulta lähtien yhteensä 45 miljardia barrelia.

Yhtiö kuitenkin myöntää, että Etelä-Englannin seutu on geologisesti hankalaa. Maaperässä olevasta öljystä voidaan hyödyntää ehkä vain 5–15 prosenttia. Tämäkin määrä riittää kattamaan 10 - 30 prosenttia Britannian öljyntarpeesta.

Lähteet: Reuters, AP