Keskiaikamuseokin taistelee kävijöistä uudistumalla jatkuvasti

Museoiden pitää uudistua jatkuvasti saadakseen osansa yleisön vapaa-ajasta, pohtii 20-vuotiaan Aboa Vetus & Ars Nova -museon johtaja Johanna Lehto-Vahtera.

kulttuuri
Julhlavuotta varten uudistettu luostarikorttelin pienoismalli luo mielikuvan siitä, millaisia keskiaikaiset rakennukset ovat olleet.
Julhlavuotta varten uudistettu luostarikorttelin pienoismalli luo mielikuvan siitä, millaisia keskiaikaiset rakennukset ovat olleet.Ari Welling / Yle

Turkulainen Aboa Vetus on maanalainen rauniokortteli, jonka rakenteet kertovat Suomen vanhimman kaupungin historiasta.

Museon alue kuuluu luostarikortteliin, joka oli yksi Turun neljästä keskiaikaisesta kaupunginosasta. Vanhimmat kellarit sijoittuvat 1300-luvulle.

Museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera kertoo, että 20 vuotta sitten museo lykkäsi itsensä todella ainutlaatuiseen saumaan.

– Tehtiin todella rohkea päätös perustaa maanalainen arkeologinen museo. Museoalueen rauniot saatiin esiin vuonna 1995 tehdyissä mittavissa arkeologisissa kaivauksissa, kertoo Lehto-Vahtera.

Maamassojen alla olleet kellarit olivat säilyneet hyvin, koska niiden päällä oli vuosien saatossa ollut erilaisia rakennuksia.

– Museokokonaisuus on ainutlaatuinen yhdistelmä taidetta, arkkitehtuuria ja kaivauksia.

Aboa Vetuksen yläpuolella toimii Ars Nova, jonka näyttelysalit ovat vuonna 1928 valmistuneessa Rettigin palatsissa. Saleissa esitellään nykytaidetta ja säätiön taidekokoelmaa.

Museoala on jatkuvassa muutoksessa

Vaikka museo onkin osin peräisin keskiajalta, ei sillä ole varaa jäädä laakereillaan lepäämään, sanoo museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera.

Jatkuvaa myllytystähän tämä on ja heti kun edellinen näyttely on valmis, niin seuraavaa jo tehdään.

Johanna Lehto-Vahtera

– Museot taistelevat yleisön vapaa-ajasta siinä missä kaikki muutkin toimijat. Ollaan jatkuvasti muutoksessa ja näyttelyitä tehdään yhä kiihtyvällä tahdilla, sanoo Lehto-Vahtera.

Museonjohtajan mukaan vuorovaikutteisuudesta ja elämyksellisyydestä puhutaan entistäkin enemmän. Koko museokenttä on muuttunut asiakaslähtöisemmäksi.

– Pitää erikoistua oikealla tavalla. Asiakkaita täytyy kohdella niin, että he kokevat saaneensa maksamalleen pääsylipulle vastinetta, luettelee Lehto-Vahtera.

Museonjohtajan näyttelyiden eteen tehdään työtä jatkuvasti. Museoissa tehdään myös valmistelua, joka saattaa ulottua useiden vuosien päähän.

– Jatkuvaa myllytystähän tämä on ja heti kun edellinen näyttely on valmis, niin seuraavaa jo tehdään. Mutta kun näyttely onnistuu ja tulee hyvää palautetta niin taas jaksamme suunnitella uusia näyttelyitä, sanoo Lehto-Vahtera.

Aboa Vetus-museon vanhimmat kellarit ovat peräisin 1300-luvulta.
Aboa Vetus-museon vanhimmat kellarit ovat peräisin 1300-luvulta. Ari Welling / Yle

Museot elävät mukana some-kulttuurissa

Jotkut eurooppalaiset taidemuseot ovat kieltäneet ns. selfie-tikkujen käytön.

Erityisiä 'kuvauta itsesi Suomen vanhimmassa nurkassa' –tapahtumia meillä ei ole ollut.

Johanna Lehto-Vahtera

Aboa Vetuksessa kuvia saa ottaa.

– Aboa Vetuksessa saa ottaa selfie-otoksia ja laittaa niitä someen. Toisaalta mitään erityisiä 'kuvauta itsesi Suomen vanhimmassa nurkassa' –tapahtumia meillä ei ole ollut, sanoo Lehto-Vahtera.