Eduskunnasta työkkärin luukulle – mitä tapahtuu eduskuntavaalien jälkeen?

Eduskunnan untuvikot aloittavat uudessa työpaikassa pahnan pohjimmaisina ja entiset kansanedustajat vetäytyvät nuolemaan haavojaan. Psykoterapeutin mielestä fiksu ehdokas valmistautuu tappioon jo hyvissä ajoin ennen vaaleja.

Kuva: Jaana Polamo / Yle

Eduskuntavaaliehdokkaiden stressi ja väsymys eivät välttämättä helpota edes tiukan vaalikevään jälkeen.

Hallituksen rakenne on mysteeri, joten uuden kauden alku kuluu sekavissa merkeissä. Paikkansa menettänyt kansanedustaja puolestaan joutuu etsimään uuden työpaikan. 

Osa vastuullista kampanjaa pitäisi olla juuri tähän valmistautuminen.

Timo Salmisaari

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin aikuisten psykososiaalisten palveluiden johtaja Timo Salmisaari muistuttaa, että parlamenttiin keltanokkana marssivalla on edessään aivan uusi maailma, jossa hän aloittaa puolueen kastijärjestelmän pohjalta. Tuttu ja turvallinen työpaikka ja työkaverit jäävät taakse.

Jos ehdokasta ei valita, hän jää Salmisaaren mielestä kuin tyhjän päälle. Niskaan tulee myös vahingoniloa ja pilkkaa.

– Osa vastuullista kampanjaa pitäisi olla juuri tähän valmistautuminen. Kampanjan jälkeen pitää selvitä taloudellisista velvoitteista ja henkilökohtaisesta pettymyksestä. Poliitikon uraan liittyy se, että sieltä noustaan uudestaan. Pitää ajatella, että "Nyt ei ollut minun aikani. Mitä uutta voin oppia tästä seuraavaa kampanjaa varten ja miten hyödynnän tulevat vuodet", Salmisaari summaa.