Helsinki etsii uusia keinoja nuorten asunnottomuuteen – "vuonna 2018 jokaisella nuorella on koti"

Suomessa on noin 1 600 asunnotonta nuorta, joista suurin osa elää Helsingissä. Helsingissä alkaa tänä vuonna useita kokeiluja, joiden avulla nuorille yritetään löytää oma koti. Kokeilevia ja notkeita ratkaisuja nuorisoasunnottomuuteen ehdotetaan myös asuntoministeri Pia Viitaselle torstaina luovutetussa raportissa. Viitanen perusti nuorisoasunnottomuuteen ratkaisuja etsineen työryhmän Ylen Kioski-ohjelman innoittamana.

Kotimaa
Kerrostalo
Kare Lehtonen / Yle

Helsinki alkaa etsiä uusia keinoja nuorten asunnottomuuteen. Tavoitteena on, että vuonna 2018 jokaisella nuorella Helsingissä on koti.

Tällä hetkellä asunnottomien nuorten lukumäärästä ei ole aivan tarkkaa tietoa. Projektipäällikkö Miki Mielonen Helsingin kaupungin nuorisoasiankeskuksesta kertoo, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tilastojen mukaan Suomessa on noin 1 600 asunnotonta nuorta, joista 44 prosenttia eli noin 700 elää Helsingissä.

ARA:n tilastoissa nuoriksi asunnottomiksi lasketaan alle 29-vuotiaat. Helsinki pyrkii löytämään koteja ennen kaikkea alle 25-vuotialle.

"Virallisten" asunnottomien lisäksi on paljon, ehkä jopa tuhansia, niin sanottuja piiloasunnottomia nuoria eli heitä, jotka asuvat taloudellisten syiden takia kavereiden tai vanhempien luona.

Tänä vuonna Helsingissä alkaa kolme erilaista kokeilua, joiden avulla nuorille yritetään löytää asuntoja.

– Lähdemme hakemaan vaihtoehtoisia tapoja ja ratkaisuja. Etsimme asunnottomuuteen nopeita ja notkeita ratkaisuja, Mielonen kuvailee.

Nuoret ja vanhukset saman katon alle

Yhdessä kokeilussa kaupungin vuokra-asunnoista vastaavan Hekan kanssa tyhjillään oleva liikehuoneisto muutetaan asumiskäyttöön. Toisessa kokeilussa Nuorisoasiainkeskuksen kesätoimintakeskuksessa Vartiosaaressa testataan uutta kausiasumisen muotoa: nuoret työskentelevät ja asuvat kesän Vartiosaaressa.

Kolmas kokeilu puolestaan alkaa syksyllä: tavoitteena on kokeilla nuorten ja vanhusten yhteisasumista. Tässä yhteistyötä tekevät Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto sekä Diakonissalaitos.

Näihin kolmeen eri kokeiluun pääsee mukaan erilaisilla kriteereillä valittavia nuoria asunnottomia. Esimerkiksi Vartiosaareen pääsee tietyn koulutusalan nuoria, nuorten ja vanhusten yhteisasuminen taas on suunnattu sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille.

– Uskomme, että jos riittävän monet tekevät yhteistyötä nuorten asunnottumuuden vähentämiseksi, vuonna 2018 jokaisella nuorella on koti Helsingissä, Mielonen sanoo.

Mielosen mukaan Hekan kanssa asumiskäyttöön muutettava liikehuoneisto on oikeastaan jo päätetty, mutta asiaa ei haluta vielä julkistaa, koska alueen asukkaille halutaan ensin kertoa asiasta.

Uusia ja kokeilevia ratkaisuja nuorten asunnottomuuden vähentämiseksi esitetään myös asuntoministeri Pia Viitasen (sd.) aloitteesta koottu työryhmä. Monet ehdotuksista ovat sellaisia, joita Helsingissä on jo ryhdytty käytännössä toteuttuamaan.

Viitanen perusti tammikuussa Ylen Kioskin tv-lähetyksen innoittamana (siirryt toiseen palveluun) pikatyöryhmän ratkomaan nuorten asunnottomuusongelmaa.

Viitaselle luovutetussa raportissa ehdotetaan muun muassa toimistorakennusten muuttamista edullisiksi asuinkohteiksi sekä kimppa- ja yhteisöasumisen kehittämistä. Samaten esitetään kokeiluja, joissa nuoret voivat itse osallistua nuorisoasuntojen korjaamiseen osana koulutusta tai työllistämistoimia.