1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Trendikasvi yhdistää tomaatin ja perunan – osa hupikasveista juurtuu puutarhoihin pysyvästi

Pieneen tilaan mahtuva tomaattiperuna voi olla parvekeviljelijän pelastus, kuvernöörinkukasta taas innostuvat valkosipulinystävät. Hauskoista kasveista innostutaan nopeasti, ja osa jää suomalaisten puutarhoihin pysyvästi.

Kuva: Kauppila

Kaikille puutarhureille perinteiset salaatit, yrtit ja porkkanat eivät enää riitä. Onneksi tarjolla on kuitenkin mitä erikoisempia vaihtoehtoja, jos kasvimaalle tai parvekkeelle haluaa ainutlaatuista hoivattavaa.

Itsekin olen monta kertaa itseltäni kysynyt, että onko tässä mitään järkeä.

Antti Kauppila

Uuden hittituotteen ainekset on esimerkiksi tomtatolla, kasvilla, joka yhdistää tomaatin ja perunan. Kasvi näyttää tomaatilta, mutta mullan alla kasvaa perunoita. Varsinaisesti kyse ei silti ole kokonaan uudesta lajista, sillä tomaattiperunassa kahden eri lajin taimet on vartettu yhteen. Se on mahdollista, koska tomaatti ja peruna ovat saman Solanum-suvun kasveja.

Varttaminen tapahtuu laboratoriossa Hollannissa, ja jokainen taimi vartetaan yksitellen. Aivan helppoa lajien yhteenliittäminen ei kuitenkaan ole ollut. Kehitystyö on kestänyt 15 vuotta.

–  On vienyt aikaa, että on löydetty järkevät lajikkeet, jotka tuottavat kunnolla satoa. Eikä jalostaja ainakaan toistaiseksi kerro, mitkä lajit ovat kyseessä, kertoo tomtatoja Suomeen tuova Antti Kauppila Kauppilan puutarhasta.

Tomaattiperunaa hoidetaan kuin tomaattia. Satoa alkaa saada heinäkuussa ja yksi kasvi tuottaa yli 500 kirsikkatomaattia. Perunasadon vuoro on syksyllä. Maasta voi päästä nostamaan jopa kaksi kiloa perunoita.

Kuvernöörinkukasta voi hyödyntää sekä kukat että lehdet. Kukat maistuvat valkosipulilta.

Valkosipulin maku ilman haisevaa hengitystä

Tomaattiperuna ei ole ainoa erikoisuus. Sellaiseksi voidaan laskea esimerkiksi kuvernöörinkukka, joka ei ehkä enää ole varsinainen uutuus, mutta monelle valkosipulinystävälle – tai ainakin heidän lähipiirilleen – kasvi voi olla pelastus.

Maustekasvin kukat nimittäin maistuvat valkosipulille, mutteivät jätä samanlaista jälkituoksua.

Kuvernöörinkukkaa voi kasvattaa mausteyrttinä sisätiloissa ympäri vuoden tai ulkona maahan istutettuna. Kasvin lehtiä voi käyttää ruokiin, salaatteihin tai syödä esimerkiksi leivän päällä.

Bataattia perunan tilalle?

Perunan kaltainen bataatti tekee ryminällä tuloaan Suomeen. Etelä- ja Keski-Amerikasta lähtöisin oleva kasvi on jo vallannut alaa suomalaisista ruokapöydistä, mutta sen kasvattaminenpohjoisissa oloissa on ollut vaikeaa.

Bataatti istutetaan heti hallaöiden jälkeen. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Uusi kotimainen bataatti _Bataatti Erato _kuitenkin mahdollistaa bataatin viljelyn myös Suomessa, sillä sen kasvatus onnistuu lyhyen kasvukautemme aikana.

Kotimainen bataatti istutetaan heti hallaöiden jälkeen joko kasvihuoneeseen tai avomaalle. Juuriston lämpötilasta on kuitenkin huolehdittava hyvin, ja jos kasvi istutetaan avomaalle, kannattaa se suojata mustalla muovikatteella.

Bataatin mukulan muodostuminen alkaa elokuussa ja satoa saa korjata noin kolmen kuukauden kuluttua istutuksesta. Sadonkorjuu jatkuu pakkasille saakka.

Osa hittikasveista tulee jäädäkseen

Tarvitaanko tomaattiperunaa? Jos pitää valkosipulista, eikö voi syödä vain tavallista valkosipulia? Miksi tuttu ja turvallinen peruna pitäisi vaihtaa bataattiin?

– Itsekin olen monta kertaa itseltäni kysynyt, että onko tässä mitään järkeä. Mutta täytyykö puutarhaharrastuksen aina olla niin vakavaa? Antti Kauppila sanoo nauraen.

– Tämä täytyy ottaa siltä kantilta, että tämä on hauskaa ja erilaista.

Uutuudet kiinnostavat aina ja osa hittikasveista tulee jäädäkseen. Erityisesti parvekeviljelijät saattavat innostua tomaattiperunasta, kun sekä tomaatin että perunan kasvatusta pääsee kokeilemaan yhdellä kertaa.  tomtato tuli Iso-Britanniassa markkinoille vuonna 2013 ja se saavutti valtavan suosion.

– Aikanaan suomalaisiin puutarhoihin tuotiin pensasmustikka ja viinirypäle. Ne ovat täysin vakiinnuttaneet asemansa. Kyllä sieltä jää helmiä myös elämään, Kauppila sanoo.

_Juttua korjattu klo 9:52: Bataatti on lähtöisin Etelä- ja Keski-Amerikasta eikä Afrikasta, kuten jutussa aiemmin mainittiin. _