Lehti: Valokuva todistaa ruotsidemokraattien yhteyden uusfasisteihin

Expressen-lehden valokuva kertoo ruotsidemokraattien johtoon kuuluvan henkilön olleen yhteydessä Italian uusfasisteihin. Ruotsidemokraateissa on käynnissä ankara sisäinen kiistely siitä, mikä puolueessa on sallittua.

Ulkomaat

Ruotsalainen Expressen-lehti (siirryt toiseen palveluun) on julkistanut valokuvan jossa Ruotsin maahanmuuttovastaisen ruotsidemokraatit-puolueen johtoon kuuluva Henrik Vinge esiintyy yhdessä Italian uusfasistipuolueen johtajan kanssa. Vinge on ruotsidemokraattien lehdistöpäällikkö.

Kuva on otettu syksyllä 2013. Vingen seurassa roomalaisessa ravintolassa istuu äärioikeistolaisuudestaan tunnetun La Destra -puolueen johtaja Giuliano Moggi.

Ruotsidemokraatit ovat olleet viime päivinä ankaran sisäisen kiistan keskellä. Varsinkin puolueen nuorisojärjestöä SDU:ta syytetään yhteyksistä äärijärjestöihin. SDU:n puheenjohtaja Gustav Kasselstrand ja varapuheenjohtaja William Hahne on uhattu erottaa puolueesta.

Ankarimmin syytöksiä on esittänyt ruotsidemokraattien valtiopäiväryhmän puheenjohtaja Mattias Karlsson. Expressenin valokuvapaljastus on puolueelle hyvin kiusallinen, sillä kuvassa esiintyvää Henrik Vingeä pidetään yleisesti Karlssonin lähimpänä työtoverina ja ystävänä.

Puoluesihteeri Richard Jomshof on ilmoittanut, että erottamisuhka koskee noin 20 ihmistä, mutta Vingeä ei ole aiemmin mainittu.

Vinge on selittänyt, että tapaaminen uusfasistijohtajan kanssa oli täysin epävirallinen, eikä sen aikana edes puhuttu erityisesti politiikkaa.

Ruotsidemokraattien nuorisojärjestö on pitänyt vuosien varrella enemmänkin yhteyksiä La Destraan, kertoo Expressen. Puolueen edustajia oli pyydetty SDU:n mielenosoitukseen Malmöhön vuonna 2011 ja seuraavana vuonna Giuliano Moggi piti puheen SDU:n vuosikokouksessa.