Kansanedustajilta vaaditaan mahdottomia – kaikki valta ei ole eduskunnalla

Kansanedustajan tehtävään valitut saavat valituksia yritysmaailman ratkaisuista ja heidän toivotaan vaikuttavan yksittäisten ihmisten eläkepäätöksiin. Entinen raumalaiskansanedustaja Reijo Kallio (sd.) sanoo, että kansalla ei ole kovin hyvää käsitystä eduskunnan vallan rajoista.

Kotimaa
Eduskuntatalo.
Seppo Suvela / Yle

Onko kansanedustajien vika, että Teollisuuden Voima valitsi Olkiluodon kolmosreaktorin toimittajaksi Arevan? Pitääkö eduskuntaa syyttää yksityisten yritysten suurista irtisanomisista?

Näin ajattelee moni kansalainen. Kansanedustajiin otetaan yhteyttä monissa sellaisissa asioissa, jotka eivät kuulu millään tavalla kansanedustajien valtaan.

Vallan kolmijako toimii

– Ollessani kansanedustajana sain säännöllisesti toiveita, joissa toivottiin minun vaikuttavan yksittäisten henkilöiden työkyvyttömyyseläkepäätöksiin. Se ei todellakaan kuulu vallan kolmijaossa eduskunnalle, ex-kansanedustaja Reijo Kallio (sd.) sanoo.

Lainsäädäntövalta kuuluu Suomessa eduskunnalle, toimeenpanovalta hallitukselle ja presidentille ja tuomiovalta tuomioistuimille. Näitä rajoja ei voi ylittää.

Äänestäjän pitää suhtautua lupauksiin varauksella.

Reijo Kallio (sd.)

– Eduskunnalla on myös budjettivalta, hallituksen valvonta ja EU-asioiden linjaaminen. Mutta kaikki operatiiviset päätökset esimerkiksi yrityksiä koskien tehdään muualla, mutta kyllä näitä sekoitetaan, Kallio sanoo.

Vaalikentillä lupaillaan liikoja

Kallio pitää harmillisena, että vaalikentillä annetaan paljon katteettomia lupauksia.

– Äänestäjän pitää suhtautua lupauksiin varauksella. Jos edustajaehdokkaiden kannanotot kuulostavat erilaisilta kuin puolueiden linjaukset, hälytyskellojen pitää soida, Kallio sanoo.

Raumalaisen entisen kansanedustajan mukaan eduskunnalla on tällä hetkellä riittävästi valtaa eikä vallanjaossa ole tarvetta muutokselle. Hän korostaa, että valta eduskunnassa on käytännössä hallituspuolueilla, koska viime vuosikymmeninä hallitukset ovat aina olleet enemmistöhallituksia.