Hyppää sisältöön

Terveydenhuollon jättihanke etenee: Helsinki sanoi Apotti-tarjouspyynnölle kyllä

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätyi hyväksymään potilastietojärjestelmä Apotin tarjouspyynnön. Apotti korvaa aikanaan nykyiset noin 50 tietojärjestelmää pääkaupunkiseudun sosiaali- ja terveydenhuollossa. Nyt 2 000-sivuinen tarjouspyyntö lähtee eteenpäin. Mahdollisia Apotin toimittajia on tällä hetkellä kaksi.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi torstaina pitämässään kokouksessa Apotti-potilastietojärjestelmän tarjouspyynnön. Lautakunnan edellisessä kokouksessa asia jätettiin pöydälle.

Apotti on Helsingin, Vantaan, Kauniaisten, Kirkkonummen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin käyttöön suunniteltava sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmä.

Helsinki oli ainoa, joka ei ollut vielä hyväksynyt tarjouspyyntöä.

Apottia koskevassa tarjouspyynnössä on noin 2 000 sivua. Helsingin hyväksyntä merkitsee sitä, että tarjouspyyntö lähtee nyt eteenpäin. Apotin myyjäksi on tällä hetkellä tarjolla vain kaksi ehdokasta: yhdysvaltalainen Epic ja kanadalainen CGI.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan torstaisessa kokouksessa asian jättämistä jälleen pöydälle esitti Jouko Malinen (sd.) Joonas Leppäsen (vas.) kannattamana. Lautakunta kuitenkin päätyi hyväksymään Apotin tarjouspyynnön äänin 10–2.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sd.) sanoo, ettei mitään perusteita asian jättämisellä pöydälle ollut. Anttila korostaa Apotin valmistelutyössä käytetyn asiantuntijuuden merkitystä.

– Tässä Apotin valmistelussa on ollut mukana yli 200 asiantuntijaa muun muassa it-puolelta ja terveydenhuollosta.

Apotti korvaa kymmenet vanhentuneet järjestelmät

Aiemmin tällä viikolla Helsingin kaupunginhallituksen tietotekniikkajaosto ilmaisi huolensa Apotista. Jaoston mielestä muun muassa järjestelmän riskejä ja kuluja pitää laskea uudelleen ja se kaipaa riippumatonta arviointia.

Tietotekniikkajaoston puheenjohtaja, Vihreiden Otso Kivekäs sanoi, ettei hän kuitenkaan halua ohjeistaa sosiaali- ja terveyslautakuntaa päätöksenteossa.

Apotti korvaa aikanaan yhteensä noin viisikymmentä tietojärjestelmää pääkaupunkiseudun sosiaali- ja terveydenhuollossa. Apotin ostaminen ja ylläpito maksavat kymmenessä vuodessa arviolta jopa 335–430 miljoonaa euroa.

Vanhentuneidenkin tietojärjestelmien ylläpito nielee rahaa, joten onkin arvioitu, että Apotti maksaa itsensä takaisin selvästi alle 10 vuodessa.

Apottia ryhdytään käyttämään ensimmäiseksi Vantaalla vuonna 2017. Suunnitelmien mukaan muut liittyvät mukaan seuraavana vuonna kahdessa eri aallossa.

.
.