1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perheterapeutti: Ei ole väliä miten lapsi kasvatetaan – kunhan vanhemmat ovat periaatteista samaa mieltä

Erimielisyydet lasten kasvatuksessa aiheuttavat usein ristiriitoja perheissä. Ongelma näkyy Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainpuhelimessa – rajojen asettaminen on yksi yhteydenottojen yleisimmistä aiheista. Kysyimme kahdelta asiantuntijalta neuvot yhteisen linjan löytämiseksi ja perhesovun säilyttämiseksi.

Kotimaan uutiset
Isä, lapsi ja äiti ruokapöydän ääressä.
Yle

"Riitelemme lapsille jäkätyksestä ja turhasta komentelusta." -Äiti

"Toisinaan puoliso jyrää minun sääntöni. Minä olen yleensä se paha poliisi joten lapset ovat oppineet jo keneltä kysytään lupaa." -Paha poliisi

"Riitelemme siitä, mitä voi vaatia minkäkin ikäiseltä lapselta. Lapsen edessä ollaan aina samaa mieltä päätöksistä. Vaikeaa on välillä pitää kiinni jos toinen on omasta mielestä ollut liian tiukka." -Vänkä

Perheen vanhemmat ovat usein jakautuneet hyvikseksi ja pahikseksi: toinen haluaisi lapsille tiukemmat säännöt kuin toinen. Jos vanhemmat ottavat kasvatusasioissa yhteen jatkuvasti, nämä roolit yleensä vahvistuvat. Seurauksena on se, että ollaan entistä kauempana toisistaan.

Toisen sanomisia ei saa vesittää.

Keijo Markova

– Siinä vaiheessa olisi tosi tärkeää pitää yhteinen keskustelu ja miettiä asiaa lapsen näkökulmasta. Lapselle luo turvaa se, että kodissa on johdonmukaiset säännöt ja vanhemmat pitävät niistä kiinni, muistuttaa Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelimien ja nettipalvelujen suunnittelija Satu Tallgren.

Kaikissa perheissä säännöistä livetään joskus, eikä se ole Tallgrenin mukaan vaarallista. Mutta jos lapsi joutuu jatkuvasti miettimään sitä, kumpaa vanhempaa hän kuuntelee, hän voi joutua pahaan välikäteen.

Säännöt voi panna uusiksi myös lasten kuullen

Väestöliiton psykologi, pariterapeutti Keijo Markova kehottaa tarpeen tullen panemaan perheen säännöt uusiksi. Ei ole pakko pitää kiinni sellaisesta, mikä on havaittu turhaksi.

– Säännöistä voi neuvotella ja olla eri mieltä myös lasten kuullen, kunhan aina ei tule hirveä riita. Ja toisen sanomisia ei saa vesittää, muistuttaa Markova.

Kaikissa perheissä säännöistä livetään joskus.

Satu Tallgren

"Toisen päätöstä ei pyörretä. Meillä on samanlaiset käsitykset mm. siitä, mikä on kohteliasta käytöstä." -Sukkanen

"Kun toinen on ilmaissut itsensä lapselle, siihen ei se toinen puutu. Lapsen kasvatus ei ole aikuisten keskinäistä nokittamista." -Pappa vm.-49

Keijo Markovan mukaan riidoissa onkin pohjimmiltaan usein kyse ihan muusta kuin kasvatuserimielisyyksistä.

– Kyse on siitä, onko minun sanomisillani merkitystä. Jos toinen kumoaa sanomiseni, se on loukkaavaa. Pitäisi hyväksyä se, että vaikka toinen ajattelee eri tavalla, se ei tuhoa lasta. Kumpikaan ei tiedä paremmin, miten asiat ovat, vaikka olisi lukenut kuinka monta kasvatusopasta tai ollut enemmän lasten kanssa.

Eri kodeissa voi olla eri säännöt

Erityisen vaikeaa yhteisistä pelisäännöistä sopiminen on eron jälkeen. Satu Tallgrenin mukaan neuvontapuhelimeen tulee paljon yhteydenottoja vanhemmilta, jotka ovat huolissaan ex-puolison tai tämän uuden puolison kasvatusperiaatteista.

– Eri kodeissa voi olla eri säännöt, kunhan lapsi tietää ne. Mutta tietyistä perusasioista, kuten nukkumaanmenoajoista ja median käytöstä, kannattaisi pitää kiinni kaikkialla.

Pitää olla joku turvallinen kehikko, oli se sitten tiukka tai löysä.

Keijo Markova

– Lapsi ei pysty sopeutumaan kahteen täysin erilaiseen kasvatustyyliin. Pitää olla joku turvallinen kehikko, oli se sitten tiukka tai löysä, sanoo Keijo Markova.

Sopu ja rakkaus kasvatusoppaita tärkeämpiä

Tässä tullaankin asian ytimeen. Sekä Satu Tallgren että Keijo Markova ovat yhtä mieltä siitä, että kasvatusperiatteita tärkeämpää on sopu. Eli ei ole niin väliä sillä miten lapsi kasvatetaan, kunhan vanhemmat ovat linjasta pääosin yhtä mieltä.

– Ihmiset ovat selvinneet hyvin eri tavoin maailmassa. Suurin osa kasvaa ihan järkeviksi ihmisiksi, oli kasvatus ollut millainen hyvänsä. Olennaista on, että kaikki tuntevat perheessä turvaa ja rakkautta, sanoo Markova.

Sitaateissa olevat kommentit on kerätty Yle Uutisten verkkosivuilla olleesta kyselystä.

Lue seuraavaksi