Kannatko kotiin kilokaupalla muovia? – Ensi vuonna sitä aletaan kierrättää

Vuoden 2016 alusta voimaan tulevan säädöksen myötä muovia käyttävillä tuottajayhteisöillä on velvollisuus huolehtia kuluttajien muovipakkausten keräämisestä ja kierrättämisestä. Kotitalousmuovin kerääminen alkaa 500 keräyspisteessä ympäri maata.

Kuva: Tiina Jutila / YLE

Suomessa syntyy vuosittain valtava kasa muovipakkauksia: arviolta jopa 117 000 tonnia. Toistaiseksi kotitalouksien käyttämiä muoveja ei juuri lainkaan kierrätetä, mutta ensi vuoden alusta tilanne muuttuu.

Vuoden 2016 alusta voimaan tulevan säädöksen myötä muovia käyttävillä tuottajayhteisöillä on velvollisuus huolehtia kuluttajien muovipakkausten keräämisestä ja kierrättämisestä.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kun ostaa kaupasta muoviin käärityn elintarvikkeen, kyseisellä yhtiöllä on velvollisuus huolehtia muovin kierrättämisestä.

Kotitalouksien muovipakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä vastaa elinkeinoelämän omistama Suomen Uusiomuovi Oy.

Ensi vuoden alussa kotitalousmuovin kerääminen alkaa 500 keräyspisteessä ympäri maata.

– Arviolta 16 prosenttia muovijätteestä saadaan talteen näiden keräyspisteiden avulla, eli tämä on hyvä alku, sanoo ympäristönhuollon palveluja tuottavan Ekokemin strategiajohtaja Mari Puoskari.

Ekokemin tehdasalueelle Riihimäelle on parhaillaan rakentumassa Suomen ensimmäinen muovijalostamo. Muovijalostamo on osa kiertotalouskylää, jossa yhdyskuntajätteen sisältämät materiaalit kiertävät eteenpäin ekojalostamon, muovijalostamon ja biojalostamon kautta.

Muovijalostamoon tulevasta muovijätteestä tulee muoviraaka-ainetta, kuten pieniä muovihelmiä, joita voidaan hyödyntää uusiin muoviseen tuotteisiin ja tarvikkeisiin.

– On aivan erinomainen asia, että Suomeen rakennetaan muovinkäsittelylaitos. Se auttaa meitä saavuttamaan asetetut kierrätystavoitteet, kommentoi Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja Vesa Soini.

Muovin kierrättämisen suurin hyöty on se, ettei raaka-aineita kulu uuden tuotantoon.

– Hyödyt tulevat ensisijaisesti muovin tuotannon välttämisestä, sillä neitseellisen muovin valmistus vaatii paljon energiaa ja fossiilisia raaka-aineita, sanoo Ekokemin strategiajohtaja Puoskari.