Inkerinsuomalaisten kiinnostus paluumuuttoon vähenee – osa kielikursseista peruttu

Inkerinsuomalaisten muuttoon valmentavia kursseja on jouduttu perumaan Pietarissa ja Hatsinassa, koska entistä useampi inkeriläinen on päättänyt jäädä asumaan Pietariin. Paluumuutto-oikeus päättyy ensi vuonna. Paluumuutto Suomeen alkoi 25 vuotta sitten.

Ulkomaat
Inkerinsuomalaiset opiskelevat suomea Pietarin Suomi-talossa.
Inkerinsuomalaiset opiskelevat suomea Pietarin Suomi-talossa.Yle

Pietarin Suomi-talossa opiskellaan useana iltana viikossa suomea. Kursseilla on hyvin tilaa, vaikka viime syksyn kymmenestä paluumuuttovalmennuskurssista lopulta toteutui vain seitsemän.

– Halukkuus muuttaa Pietarista on paljon pienempi kuin esimerkiksi Karjalan tasavallasta, tämä johtuu elintasoeroista ja työmahdollisuuksista, sanoo Ulkosuomalaisparlamentin varapuhemies Wladimir Kokko.

Paluumuuttojono sulkeutui jo vuonna 2011 ja meneillään ovat viimeiset valmennuskurssit, joiden perusteella inkerinsuomalaiset pääsevät Suomeen paluumuuttajina. Oleskelulupaa on haettava heinäkuuhun 2016 mennessä.

1990-luvulla alkaneen paluumuuton aikana arviolta 30000 inkerinsuomalaista on muuttanut Suomeen, yksistään Pietarista on lähtenyt nelisen tuhatta henkilöä.

– Tämä on aika iso leikkaus Inkerin liiton toimintaan, kun inkerinsuomalaisia on nykyisin täällä jäljellä enää kahdeksan tuhatta henkilöä, sanoo Kokko.

Paluumuuttoa Pietarista hillitsevät parantuneet työmahdollisuudet, sillä suomen kieltä taitavista työntekijöistä on pulaa.

– Esimerkiksi tulkkaus maksaa nyt enemmän kuin muutama vuosi sitten, koska tulkkeja ja suomen opettajia on enää vähän jäljellä.

Inkerin liiton jatkokursseilla opiskelee entistä enemmän nuoria, jotka suunnittelevat opintoja Suomessa. Monet ovat myös suorittaneet kielitestin, mutta päättäneet jäädä Pietariin.

– Isäni on inkerinsuomalainen, äitini on karjalainen. Me inkerinsuomalaiset asumme täällä venäläisinä, sanoo kurssilla opiskeleva Aina Jaakkola.

Perhe on päättänyt jäädä asumaan Pietariin.

– Kun paluumuutto pian päättyy nykymuodossa, ne inkerinsuomalaiset jotka aidosti haluavat asua Suomessa, tulevat sinne pääsemään esimerkiksi opiskelun tai työn kautta, sanoo Wladimir Kokko.

Jatkossa Inkerin liitto panostaa entistä enemmän suomen kielen ja kulttuurin vaalimiseen Venäjällä. Mutta kasvava huoli on siitä, miten vaalia inkeriläisyyttä, kun suurin osa inkerinsuomalaisista asuu nykyisin Suomessa.