Harrastajakuvaaja osui paikalle: Jäät vyöryivät rannalle muutamassa sekunnissa

Lahtelainen Kalevi Elmala kuvasi jäiden huikean maihinnousun videolle. Minuutissa jäät työntyivät kymmeniä senttejä kuivalle maalle. Suomen ympäristökeskuksen johtavan hydrologin mukaan on harvinaista bongata näin vauhdikasta jäiden liikkumista.

Kotimaa
Jäät nousivat maille.
Jäät rantautuvat 9.4.2015 Lahden Mukkulassa. Kalevi Elmala kuvasi.

Luontoa miltei päivittäin omaksi ilokseen kuvaaja lahtelainen Kalevi Elmala tallensi torstaina kameransa muistikortille näyn, jonka harva saa nähdä.

Elmala oli kuvaamassa vakiopaikassaan Vesijärven rantamaisemissa Lahden Mukkulassa, kun jää alkoi yhtäkkiä työntyä vauhdilla rannalle.

– Olin juuri kääntänyt selän katsellakseni toiseen suuntaan, kun takaa alkoi kuulua kummallisia ääniä. Onneksi kamera oli kädessä ja päällä, niin pääsin kuvaamaan hetken. Kaikki kesti vain minuutin, Elmala kertoo.

Hän sanoo, ettei ole koskaan nähnyt vastaavaa, vaikka liikkuu usein vesistöjen äärellä kamera mukanaan.

– Se oli mahtava elämys, en ole ikinä nähnyt sellaista, Elmala tunnelmoi päivää jäiden maihinnousun jälkeen.

Se oli mahtava elämys, en ole ikinä nähnyt sellaista.

Kalevi Elmala

Päivä oli jokseenkin tuulinen, mutta Elmala ei kuvailisi tuulta erityisen voimakkaaksi. Jään paksuus oli rannan tuntumassa kymmenkunta senttiä.

– Jäällä oli kuitenkin suuri voima, sillä se puski rannasta kivetkin ylös.

Hydrologi osasi odottaa bongausta

Johtava hydrologi Esko Kuusisto Suomen ympäristökeskuksesta luonnehtii Elmalan todistamaa ja tallentamaa ilmiötä harvinaiseksi.

Kuluva kevät on ollut tuulineen ja lämpötilanvaihteluineen otollista aikaa jäiden maihinnousulle, mutta jäämassat liikkuvat kuivalle maalle vain harvoin silminnähtävällä vauhdilla.

On ollut tapauksia, joissa rannalla olijat ovat joutuneet juoksemaan pakoon, kun jää on liukunut siloista kalliota pitkin kymmenenkin metriä.

Esko Kuusisto

– Sen verran poikkeuksellista tällainen on, että aika pitkään saa bongata, jos tällaisen haluaa nähdä. Mutta jää on nyt haurasta ja tuuli on ollut kova, joten ajattelinkin, että kumma, jos ei jostakin päin Suomea tule tällaisia havaintoja, Kuusisto sanoo.

Kuusisto arvioi, että Lahden tapauksessa on kyse siitä, että tuuli on iskenyt jo hapertuneeseen jääpeitteeseen kiinni. Kun järven selällä voi olla pinta-alaa satoja hehtaareja, jäähän kohdistuu kova kitkavoima.

Jos jää ei ole enää rannoissa kiinni, tuuli saa sen nytkähtämään vauhdilla liikkeelle.

– Suomessa on ollut myös tapauksia, joissa rannalla olijat ovat joutuneet juoksemaan pakoon, kun jää on liukunut siloista kalliota pitkin yhtäkkiä kymmenenkin metriä, Esko Kuusisto sanoo.

Jäät sulavat nopeasti, mutta jäämassojen maihinnousuja saatetaan vielä nähdä tänäkin keväänä.

– Jos sellaisen haluaa bongata, ei muuta kuin tuuliseen paikkaan rannalle bongaamaan, hydrologi sanoo.

Jäät nousivat maihin Lahdessa.
Tältä Mukkulan rannassa Lahdessa näytti jäiden maihinnousun jälkeen. Kalevi Elmala