1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

McDonald's 60 vuotta – hampurilaiskuningas juhlii huonovointisena

Tehosekoitinmyyjä Ray Krocilla oli idea. Hän ihaili pientä ravintolaa, jossa myytiin hampurilaisia. Huhtikuussa 1955 Kroc avasi oman pikaruokaravintolan, jonka liikeidean hän nappasi pienen ravintolan kahdelta omistajalta Dick ja Mac McDonaldilta.   

Kotimaan uutiset
Mc Donald`s.
McDonald`s

McDonald's pitää huhtikuun 15. päivää 1955 virallisena syntymäpäivänään. McDonaldin veljesten ravintolatoiminta alkoi kuitenkin jo vuonna 1940 Kalifornian San Bernardinossa, jossa he avasivat muutaman asiakaspaikan tuhtiruokaisen Barb-B-Q-ravintolan.

Vuonna 1948 veljekset Richard ”Dick” ja Maurice ”Mac” McDonald pistivät ravintolansa aivan uusiksi. Tilalle tuli paikka, josta sai vain muutaman tuotteen. Suurena houkuttimena veljekset pitivät 15 centin hintaista hampurilaista, jonka rinnalla tarjoiltiin perunalastuja ja virvoitusjuomia. Ravintolasalia ei ollut, vaan ruoka syötiin ulkosalla.

Ensimmäinen ruokalista sisälsi myös juustohampurilaisen, piirakkaa, maitoa ja kahvia. Jo seuraavana vuonna perunalastut vaihtuivat ranskalaisiin ja jälkiruuaksi alettiin tarjota myös pirtelöä. Ja pirtelön tekemiseen tarvittiin tehosekoittimia.

Menestyksestä ja intohimon puutteesta lihava riita

Provisiopalkalla tehosekoittimia myynyt 52-vuotias Ray Kroc kävi kaupparatsuna McDonaldin veljesten ravintolassa 1954. Jossakin tehosekoittimien myynnin lomassa Kroc ihastui veljesten yksinkertaiseen liikeideaan.

Veljekset ja Kroc ryhtyivät yhteistyöhön. Kumppaneiden ajatuksena oli laajentaa hampurilaiskauppaa franchising-periaatteella. Krocilla usko oli kova, veljekset olivat lähinnä toiveikkaita.

Huhtikuun 15. vuonna 1955 Kroc avasi ensimmäisen ravintolan Des Plainesiin Chicagon ulkopuolelle. Kroc ei itse keksinyt sen enempää hampurilaisia kuin liukuhihnaperiaatteella toimivaa keittiötäkään, mutta hän keksi tehdä pikaruuasta bisnestä. Kauppa kävi hyvin.

Krocin ja veljesten liitto alkoi kuitenkin pian rakoilla. Neljässä vuodessa ravintoloiden määrä nousi jo sataan, mutta Kroc halusi kaikkea enemmän ja nopeammin kuin Dick ja Mac.

Sitten veljekset lähtivät ja nimi jäi. Turhautunut Kroc osti veljekset riitelyn saattelemana ulos yhtiöstä vuonna 1961. Kauppasumma oli 2,7 miljoonaa dollaria. Dickille ja Macille rahasumma oli kuitenkin suuri, sillä veljeksillä ei ollut edes kiinnostusta jättiketjuun.

Krocin komennossa vauhti vain kiihtyi ja vuonna 1963 ravintoloita oli jo 500.

Ja seuraavaksi valloitettiin maailma

Kroc-style-nimellä tunnettu hyökkäävä tapa tehdä kauppaa tunnetaan edelleen. Kroc erosi McDonald'sin johdosta 1974. Kymmenen vuotta myöhemmin hän kuoli. Hampurilaiskuninkaan elämään oli mahtunut avioliittoja ja alkoholismia. Krocin kuolinpäivään mennessä yhtiö oli syöttänyt asiakkaille jo 50 miljardia hampurilaista.

Ihmisiä kävelee suojatien yli Tampereen keskustassa Commercen talon edustalla
Suomen ensimmäinen McDonald’s-ravintola avattiin Tampereen Commerce-taloon 14. joulukuuta 1984. Toukokuussa 2010 talo vaurioitui pahoin McDonald's-ravintolan rasvakeittimestä alkunsa saaneessa tulipalossa.Yle / Petri Aaltonen

Samoihin aikoihin joulukuussa 1984 avattiin Suomen ensimmäinen ”mäkkäri” Tampereelle.

Vielä tuolloin McDonald's oli iskussa. Laajentuminen ympäri maailmaa oli hurjassa vauhdissa. Kertakäyttökulttuurista ja ympäristöasioista ei vielä jaksettu murehtia. Myöskään ruuan eettisyys ei kiinnostanut vielä ketään. Se, että nuoriso kapinoi popsimalla pikaruokaa, teki ketjusta vain entistä houkuttelevamman.

Turvonneet roskasäkit ravintoloiden seinillä alkoivat kuitenkin pian näyttää pahalta. Myös jättimäisiksi muuttuneista annoksista tuli kritiikkiä. Länsimaisen ruuan makuun päässyt maapallon väki oli alkanut lihoa kaikkialla.

Reaganista Moskovan kautta taloudellisiin murheisiin

Kolme vuosikymmentä sitten presidentti Ronald Reagan viihtyi McDonald'sissa. Ainakin hän antoi kuvauttaa itseään mielellään Bic Mac kädessä, jota hän piti amerikkalaisen elämäntavan symbolina kylmän sodan loppuvuosina. Kun kylmä sota päättyi, jonottivat moskovalaiset satojen metrien matkalla päästäkseen ensimmäiseen ravintolaan talvella 1990.

Myös Kiinasta alkoi samana vuonna saada ”bigamagaa”. Aasian maista samaa syötiin Japanissa jo 70-luvulla. Nykyään politiikka on sivuosassa. McDonald's löytyy 119 maasta. Työntekijöitä on 1,9 miljoonaa. Ravintoloita on 36 000, joista Suomessa on 81.

60-vuotiaan kohdalle on vuosien varrella osunut monta kriisiä. Tähän saakka se on aina niistä selvinnyt. Mutta nyt McDonald'silla on myös taloudellisesti vaikeaa. Varsinkin nuoret asiakkaat ovat karanneet muualle. Brändin imago on väljähtynyt etenkin yhtiön kotikentällä Yhdysvalloissa.

Suomen McDonals'sin mukaan on virheellinen käsitys, että taloudellinen taantuma ei koskisi myös pikaruokaketjuja. Näin voi nykyään ollakin, mutta Suomen 90-luvun alun taantumassa yhtiön viesti oli juuri toisin päin. Silloin 40-vuotiaalla meni lujaa.

Ray Krocin vuonna 1955 ensimmäisten työntekijöiden joukossa pihvinpaistoon palkkaama Fred Turner nousi yhtiön johtoon Krocin jälkeen 1974. Turnerilla oli tapana sanoa, että "kenelläkään ei virtaa niin paljon ketsuppia suonissa kuin sitoutuneella McDonald'sin työntekijällä".

Lue seuraavaksi