Jatkuva aliarviointi innostaa Eremenkoa – näyttöhaluja uhkuva Jaro tähtää korkealle

Pietarsaaren Jaro lähtee korkein odotuksin Veikkausliigaan. Kauden tavoitteena on päästä pelaamaan Euroopan kentille. Päävalmentaja Alexei Eremenko nimeää joukkueen heikkoudeksi sen myöhäisen kasaamisen. Jaron kokoonpano on myös muuttunut rajusti.

urheilu
YLE/Kalle Niskala

Heikon rahatilanteen vuoksi FF Jaro sai kerättyä joukkueensa kokoon vasta uuden kauden kynnyksellä. Pelaajat eivät ole vielä hitsautuneet yhteen ja toisten pelityyleissä riittää opeteltavaa.

– Se on meidän heikko kohtamme, että pääsimme yhteen niin myöhään. Yleensä toisten liikkeiden, vahvuuksien ja heikkouksien opetteleminen kestää noin kaksi vuotta, mutta meidän täytyy minimoida se aika, Jaron päävalmentaja Alexei Eremenko kertoo.

Pidän siitä asenteesta, jonka näen pelaajissa kentällä ja pukukopissa.

Alexei Eremenko

Paljon pelaajavaihdoksia läpikäynyt joukkue menetti viime kaudelta viisi avauskokoonpanon pelaajaa. Ryhmään on kiinnitetty paljon omia junioreita, jotka odottavat näytönpaikkaansa.

– Meillä on joka vuosi vaikeuksia löytää pelaajia ja nyt hankintoihin oli entistä vähemmän rahaa. Joukkueessa on kuitenkin hyvä tasapaino: meillä on kokeneita pelaajia ja nuoria, jotka haluavat tulla huomatuksi ja janoavat peliminuutteja. Pidän siitä asenteesta, jonka näen kentällä ja pukukopissa, Eremenko sanoo.

Vaikka joukkue saatiin rakennettua myöhään, sekä valmentaja Eremenko että kapteeni Jonas Emet nimeävät Jaron vahvuudeksi joukkuepelin.

Kaikki sitoutuvat yhteiseen tavoitteeseen ja painetaan sata lasissa, joten voimme voittaa kenet vain tässä liigassa.

Jonas Emet

– Meillä ei ole yksilösuorittajia, mutta puolustus ja hyökkäys toimivat. Joukkue on täynnä hyviä pelaajia, jotka voivat yllättää vastustajat suorituksillaan, Eremenko toteaa.

– Meidän pelitapamme toimii hyvin. Tämä on joukkuepeliä, yksilöt eivät kanna tätä joukkuetta. Kaikki sitoutuvat yhteiseen tavoitteeseen ja painavat sata lasissa, joten voimme voittaa kenet vain tässä liigassa, Emet sanoo.

Eurokentät tavoitteena

Eremenko kertoo odottavansa tulevasta Veikkausliiga-kaudesta edellisen kaltaista. Tänä vuonna siintää sama tavoite: neljän kärki ja sen kautta pelit Euroopassa.

– Odotan tämän kauden pelaajilta samaa kuin viime vuoden joukkueelta. Ei mitään mukavaa pelaamista, vaan pisteet täytyy saada. Jäimme viime vuonna neljä pistettä europeleistä, tänä vuonna pyrimme niihin.

Myös Jonas Emet tähtää korkealle, mutta ei usko Jaron yltävän kaikista kirkkaimmille sijoille.

On ihan sama, että teenkö syöttöjä vai maaleja.

Jonas Emet

– Kärkipaikka on vähän liian kova tavoite, mutta meillä on isot odotukset. Lähdemme parantamaan viime kaudesta, koska silloin olisimme voineet hoitaa asiat paremminkin. Kotipeleissä oli parannettavaa, se jäi hampaankoloon. Vieraissa saatiin ihan hyvin pisteitä. Emme jääneet paljon europaikasta, ja tottakai olisi hienoa saada Jaro taas Eurooppaan.

Luvassa nuoria pelaajia ja yllätyksiä

Jaron vuonna 1999 syntyneet juniorikiinnitykset ovat herättäneet kiinnostusta jalkapalloasiantuntijoissakin. Nuoria pelaajia ovat muun muassa Serge Atakayi ja Alexei Eremenkon poika Sergei Eremenko. Vaikka nuorten näyttämisenhalu on kova, on kentän laidalla huomattavissa jännitystä.

Mutta se on ihan ok, jonkun täytyy pitää heidät varpaillaan.

Alexei Eremenko

– Nuorilla pelaajilla vie aikaa tottua kovien pelien tunnelmaan. Myöhemmin tunteita oppii kontrolloimaan, Alexei Eremenko pohtii nuoria pelaajiaan.

Keskikentälle on tehty myös uusi kiinnitys, Jani Virtanen.

– Olen tuntenut Janin jo kauan. Hänellä on suomalaiseksi erityisen hyvä vasen jalka. Hän on älykäs ja pelaa sellaista jalkapalloa, jota Jaro haluaa pelata. Toivottavasti hän ei loukkaannu, vaan säilyy terveenä.

Jaro on yllättänyt asiantuntijat vuodesta toiseen näytöillään Veikkausliigassa. Jokavuotinen ihmettely huvittaa Eremenkoa, joka ei hätkähdä siitä, että Jarolle ei ole taaskaan ennakoitu paikkaa liigan kärkikahinoissa.

– Ymmärrän sen, jos yhtenä tai kolmena vuotena ihmetellään, mutta asiantuntijat tuntuvat yllättyvän joka vuosi. Mutta se on ihan ok, jonkun täytyy pitää heidät varpaillaan. Ennusteet ovat hyvä motivaatiokeino pelaajille, jotka haluavat osoittaa ne vääriksi. Aiomme yllättää kaikki tänäkin vuonna, Eremenko lupaa.