PS:n Slunga-Poutsalo: Ensin energiavero alas, sitten katsotaan ruoan alv

Puoluesihteerin mukaan Suomen oma puolustus tulee ykkösenä. Sen jälkeen tulevat rauhanajan pohjoismainen yhteistyö, Nato-jäsenyys ja neljäntenä EU:n yhteinen puolustus.

Eduskuntavaalit 2015
Riikka Slunga-Poutsalo
Riikka Slunga-PoutsaloYle

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on vakuuttunut, että Kreikan mahdollinen kolmas pelastuspaketti nousee esiin hallitusneuvotteluissa.

Hänen tulkintansa mukaan PS ei kuitenkaan ole enää yksin Kreikka-kantoineen, vaan myös muut puolueet suhtautuvat kielteisesti uuteen velkapakettiin. Tästä saadaan hyvä keskustelu aikaiseksi, hän uskoo.

Yle Radio Suomen Ykkösaamussa Slunga-Poutsalo sanoo lähtevänsä siitä, että Perussuomalaiset ovat vaalien jälkeen ykköspaikalla ja määrittelee tahdin hallitusneuvotteluissa. Tästä syystä hän ei halua ottaa kantaa keskustan Juha SIpilän toteamukseen, ettei hallituspuolueille myönnetä erivapauksia. Sipilän rooli hallitusneuvotteluissa katsotaan vasta vaalien jälkeen, hän sanoo.

- Jos hallitus ylipäätään haluaa saada asiioita eteenpäin, on selvää, että hallituksen tulisi olla yksimielinen, Slunga-Poutsalo sanoo. Kreikka-paketin kaltaiset asiat ovat kuitenkin niin suuria, että erivapauksiakin pystyy hänen mukaansa myöntämään.

"Energiaverot alas"

Valltiovarainministeriön arvio leikkaustarpeesta kelpaa perussuomalaisille, mutta leikkauksia ei Slunga-Poutsalon mukaan tarvitse tehdä yhden vaalikauden aikana.

Perussuomalaisten arvioin mukaan kuuden miljardin euron leikkaustarpeen toteuttaminen vie kaksi hallituskautta. Puoluesihteerin mukaan on tärkeää, että suuntaa pystytään muuttamaan sitä mukaa kun valtion taloustilanne kohenee.

Perussuomalaisten talouspoliittisen ohjelman suurin kärki on Slunga-Poutsalon mukaan energiaverotuksen uudistamisessa. Energiaveron laskeminen teollisuuden ja kuluttajienkin puolella johtaisi Slunga-Poutsalon mukaan talouskasvuun.

Energiaverotusta pitäsi hilata lähemmäs EU-minimiä. Suomi on Slunga-Poutsalon mukaan nostanut omilla päätöksillään enegiaverot aika lailla EU-minimin yläpuolelle. Nykyinen selvästi muuta Eurooppaa korkeampi verotaso on meille selkeä kilpailuhaitta, hän sanoo.

Energia- ja bensaveron laskeminen tuo yksityisille ihmisille ostovoimaa, Slunga-Poutsalo sanoo. Hänen mukaansa polttoaineverot ja energiaverot ovat "viherveroja", joita hänen puolueensa vastustaa.

Ruoan arvonlisäveron alennukseen palataan hallituskaudella sen jälkeen, kun nähdään, saadaanko teollisuuden investoinnit nousemaan energiaverotusta uudistamalla, hän lupaa.

"Naton hyvät ja huonot puolet selvitettävä"

Perussuomalaisten Nato-kriittisyys tarkoittaa Slunga-Pousalon mukaan sitä, että puolue haluaa selvittää mahdollisen Nato-jäsenyyden hyvät ja huonot puolet: mitä se maksaa ja miten se vaikuttaa maailmanpoliittiseen ja sisäpoliittiseen tilanteeseemme.

- Se pitää selvittää ennen kuin lähdemme ryntäilemään mihinkään, hän sanoo. Hän sanoo itse olevansa hyvin Nato-kriittinen.

Slunga-Pousalon mukaan Suomen oma puolustus tulee ykkösenä. Sen jälkeen tulevat rauhanajan pohjoismainen yhteistyö, Nato-jäsenyys ja EU:n yhteinen puolustus.

Verkkovalvonnan kehittämisessä Slunga-Poutsalo tukeutuisi puolustusvoimien esityksiin, jotka hänen mukaansa ovat olleet hyviä. Hänen mielestään niissä on riittävästi otettu huomioon myös kansalaisvapaudet.