Pikkulasten rokotuksissa pienoista laskua

Valtaosa vuonna 2012 syntyneistä lapsista on saanut kaikki rokotusohjelman mukaiset rokotteet. Rokotuskattavuuden pienoinen lasku saattaa olla merkki todellisesta trendistä tai se saattaa mennä satunnaisvaihtelun piikkiin.

terveys
Lasta rokotetaan neuvolassa.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pikkulasten rokotuskattavuus on hyvällä tasolla Suomessa, vaikka siinä on tapahtunut pientä laskua. Valtaosa vuonna 2012 syntyneistä lapsista oli saanut kaikki kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteen viime vuoden loppuun mennessä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Lapsille annettujen eri rokotusten kattavuudet vaihtelivat 91,1 prosentista 97,2 prosenttiin. Kaikkien rokotteiden kattavuudessa on tapahtunut pientä laskua vuoden 2009 luvuista. Esimerkiksi vuonna 2009 syntyneistä lapsista 98,4 prosenttia rokotettiin poliota vastaan, kun vuonna 2012 syntyneiden osalta kattavuus oli 97,2 prosenttia.

Laskun syytä ei THL:ssä osata sanoa. Muutokset tuhannen lapsen satunnaisotannassa voivat olla merkki laskutrendistä tai vain satunnaisvaihtelua. THL ei ole systemaattisesti kysynyt vanhemmilta syitä rokottamatta jättämiseen.

Ylilääkäri Hanna Nohynek arvelee, että osittain täydellisestä kattavuudesta jäädään siitä syystä, että vanhemmat jättävät rokotusten toisen tai kolmannen annoksen ottamatta, jos lapsi on saanut oireita ensimmäisestä rokotusannoksesta.

– Silloin rokotteella ei ole optimaalisinta tehoa. Esimerkiksi Rota-rokotteita tarvitaan kolme annosta ja ne pitää antaa tietyn ajan sisällä, Nohynek kertoo.

Ylilääkärin mukaan jälkiannokset pitää jättää ottamatta ainoastaan vakavien oireiden takia.