1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raiskaus

Rovaniemen hovioikeus kovensi tuomion pakottamisesta raiskaukseksi

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut pohjoissuomalaisen miehen raiskauksesta ehdolliseen vankeuteen ja yhdyskuntapalveluun. Hovioikeus kovensi tuomiota, sillä Lapin käräjäoikeus oli tuominnut hänet pakottamisesta sukupuoliyhteyteen.

Teko tapahtui syksyllä 2013. Lapin käräjäoikeus tuomitsi miehen viime kesänä kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen pakottamisesta sukupuoliyhteyteen.

Käräjäoikeus katsoi, että mies oli pakottanut naisen sukupuoliyhteyteen väkivaltaa käyttäen vastoin naisen tahtoa. Käräjäoikeuden mukaan teko oli väkivallan vähäisyys huomioon ottaen pakottaminen sukupuoliyhteyteen eikä raiskaus. Mies määrrättiin lisäksi maksamaan naiselle noin 5000 euroa korvauksia sekä korvaamaan oikeudenkäyntikuluja noin 4600 euroa.

Syyttäjä, tuomittu mies ja asianomistajana ollut nainen valittivat tuomiotsta Rovaniemen hovioikeuteen. Syyttäjä ja asianomistaja vaativat kovempaa tuomiota raiskauksesta. Syytetty vaati syytteen ja korvausvelvollisuuden hylkäämistä.

Hovioikeus piti tekoa raiskauksena. Hovioikeuden mukaan tekossa käytetty väkivalta ei ollut vähäistä. Mies tuomittiin 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen ja 60 tunniksi yhdyskuntapalveluun. Lisäksi hän joutuu maksamaan asianomistajan oikeudenkäyntikuluja hovioikeudessa noin 2500 euroa. Vahingonkorvauksiin ei tullut muutoksia.

Sekä käräjä- että hovioikeus äänestivät ratkaisusta. Käräjäoikeuden puheenjohtaja olisi tuominnut miehen raiskauksestda ja hyksi hovioikeuden jäsenistä olisi hylännyt syytteen osittain ristiriitaiseksi jääneen näytön vuoksi.

Rovaniemen hovioikeus julkaisi asiasta julkisen selosteen. Suurin osa jutusta on julistettu salaiseksi.