1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Eduskuntaan suunniteltu keskustelutilaisuus kiellettiin – perusteena Supon uhka-arvio

Tilaisuuteen oli kutsuttu muun muassa Mohammed-pilapiirroksilla kohua aiheuttanut ruotsalainen pilapiirtäjä Lars Vilks. Eduskunnan pääsihteerin mukaan tilaisuuden perumisen syynä ovat Suojelupoliisin antamat uhka-arviot ja se, että tilaisuus ei liity eduskunnan toimintaan. Tilaisuuden järjestäjä kansanedustaja Mika Raatikainen (ps.) sanoo aikovansa järjestää tilaisuuden jossain muualla.

politiikka
Lars Vilks
Lars Vilks.Björn Lindgren / AFP

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen ei saa järjestää suunnittelemaansa keskustelutilaisuutta eduskunnassa. Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen kertoo tehneensä asiasta päätöksen eilen torstaina.

Eduskunnan tiedotteen mukaan perusteena päätökselle ovat Suojelupoliisin antamat uhka-arviot ja se, että tilaisuus ei liity eduskunnan toimintaan.

Raatikainen kertoi muutama päivä sitten kutsuneensa tilaisuuteen muun muassa ruotsalaisen pilapiirtäjän Lars Vilksin. Tilaisuus oli määrä järjestää eduskunnan lisärakennuksen Pikkuparlamentin kahvilan yhteydessä olevassa Kansalaisinfo-tilassa.

Tilaisuuteen oli Raatikaisen mukaan alunperin kutsuttu Supon, Helsingin poliisin ja Suomen islamilaisen yhdyskunnan edustajia. Kukaan kutsutuista ei kuitenkaan päässyt paikalle.

– Päätin, että koska tila on varattu, soitan Vilksille, että saadaan kansalaisinfo järjestettyä, Raatikainen kertoo Ylelle.

Vilksin lisäksi tilaisuuteen oli kutsuttu vieraaksi Venäjään perehtynyt dosentti Arto Luukkanen.

Raatikainen sanoo olevansa pöyristynyt tilaisuuden perumisesta. Hän kertoi aamulla lähettämässään tiedotteessa saaneensa eduskunnan turvallisuusjohtajalta viestin, jonka mukaan eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) olisi kieltänyt tilaisuuden järjestämisen Pikkuparlamentissa.

Hetkeä myöhemmin eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen kuitenkin tiedotti olleensa päätöksen takana.

Raatikainen kertoo olleensa tapahtumasta yhteydessä turvaviranomaisiin, eli poliiseihin, viimeksi eilen torstaina.

– Kukaan ei ole minulle tällaisesta uhka-kuvan muutoksesta kertonut mitään. Tästä on viikkoja sitten jo puhuttu ja sovittu, Raatikainen sanoo Ylelle.

Raatikainen sanoo aikovansa edelleen järjestää sananvapautta ja turvallisuutta käsittelevän tilaisuuden jossain muualla.

– On säälittävää, että Suomen pääministeriä myöten osallistutaan sananvapautta puolustaviin marsseihin Pariisissa asti, mutta kotimaassa tungetaan pää pensaaseen heti kun sananvapautta voitaisiin oikeasti edistää ja puolustaa, Raatikainen sivalsi aamulla lähettämässään tiedotteessaan. Hän viittasi Charlie Hebdo -lehden toimitusta vastaan tehdyn terrori-iskun kirvoittamaan rauhanmarssiin.

Supo: Tarkempia tietoja uhasta ei voida kertoa julkisuuteen

Suojelupoliisin viestintäpäällikön Jyri Rantalan mukaan tämän kaltaisiin tapahtumiin liittyvät riskit arvioidaan huolellisesti ja monipuolisesti ja arvion perusteella viranomaiset ryhtyvät tarvittaviin toimiin.

– Yleisestihän on tiedossa, että taitelija Vilksin julkisiin esiintymisiin liittyy monenlaisia riskejä ja Vilkshän on esimerkiksi eräiden terroristijärjestöjen nimeämä kohde, Rantala sanoo.

Hän ei halua täsmentää, minkälaisia Vilksiin kohdistuvia uhkia Supon tiedossa on.

– Sen tarkempia tietoja siitä, minkälaisia uhkia on tiedossa tai ei, emme tietenkään voi julkisuuteen kertoa, koska sellaiset tiedot vaarantaisivat viranomaisten toiminnan, taiteilija Vilksin ja tämän mahdollisesti järjestettävän tilaisuuden turvallisuuden, Rantala selittää.

Vilks mukana Kööpenhaminan tilaisuudessa

Keskustelutilaisuuteen kutsuttu ruotsalainen pilapiirtäjä Lars Vilks on ollut islamistien hampaissa sen jälkeen, kun hänen piirroksensa, jossa profeetta Muhammed esitettiin koirana, julkaistiin vuonna 2007.

Helmikuussa Kööpenhaminassa iskettiin keskustelutilaisuuteen, jossa Vilks oli mukana.

Vilks on itse arvellut olleensa Kööpenhaminan iskun kohde.

Lue seuraavaksi