1. yle.fi
  2. Uutiset

Perulaisesta laaksosta löytyi satoja muumioita – "ruumiita hajotettiin tahallaan"

Yli tuhannen vuoden ikäiset muumiot löytyivät Cotahuasin laaksossa sijainneelta seremoniapaikalta. Ruumiiden tahallisen hajottamisen he uskovat saattavan olla merkki halusta korostaa tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä.

tiede
Cotahuasin laakso Perussa.
Cotahuasin laakso Perussa.Ivan Alvarado / EPA

Perussa Cotahuasin laaksossa sijaitsevalta seremoniapaikalta on löydetty kymmenittäin tuhannen vuoden takaisia hautoja, joissa saattaa olla jopa tuhansia muumioita, kertoo nettisivusto LiveScience.

Tähän mennessä arkeologit ovat tutkineet seitsemän hautaa, joissa on ollut yhteensä 171 muumiota. Enimmillään yhdessä haudassa on ollut jopa 40 ruumista.

Cotahuasin kanjonin alueella on elänyt useita esihistoriallisia kulttuureita paleointiaaneista inkoihin. Arkeologit uskovat, että ruumiit kuuluvat ihmisille, jotka asuttivat laakson kyliä Warikulttuurin aikana vuosina 800–1000. Haudat ovat neljän hehtaarin suuruista Tenehahan aluetta ympäröivillä pienillä kukkuloilla.

– Kuolleet, joita oli todennäköisesti joitakin tuhansia, olivat elävien yläpuolella, kirjoittaa arkeologi Justin Jennings Toronton Royal Ontario Museumista tuoreessa kirjassaan.

Vainajien joukossa on kaikenikäisiä ihmisiä vauvoista iäkkäämpiin. Hautaustapana oli, että ennen kuolinkankeutta vainajan polvet nostettiin hartioiden tasolle ja kädet kiedottiin rinnan ympärille. Ruumiit sidottiin köydellä ja käärittiin kankaisiin. Jotkut nuorimmista ruumiista on haudattu ruukuissa.

"Kuolema on prosessi"

Ruumiiden muumioidut jäännökset ovat huonossa kunnossa veden ja jyrsijöiden vaikutuksesta.

Arkeologit kuitenkin havaitsivat, että osa ruumiista oli hajotettu osiin tarkoituksellisesti ja ruumiinosia oli siirretty hautojen väliin.Yhdestä haudasta tutkijat löysivät lähes 400 yksittäistä ihmisen osaa, muun muassa hampaita, käsiä ja jalkoja.

Toisinaan jäännöksiä niputettiin yhteen, ja jopa maata tai kiviä käytettiin erottamaan jotkut ryhmät tai yksilöt. Myös joitakin haudoissa olleita tavaroita oli särjetty. Toiset muumiot ja tavarat on kuitenkin jätetty koskemattomiksi.

Jo aiemmin on tiedetty, että Andien alueella on ollut tapana hajottaa ja siirrellä ruumiita. Helmikuussa arkeologi Scott C. Smith löysi Boliviassa hautausmaan, jossa ruumiinosia oli puhdistettu lihasta ja niitä oli liikuteltu. Anitiquity (siirryt toiseen palveluun)-lehden lainaama Smith kutsui näin käsiteltyjä ruumiita "kannettaviksi esi-isiksi".

Jennings arvioi, että ruumiiden hajottaminen ja siirtäminen on saattanut auttaa vahvistamaan tasavertaisuuden ja yhteisöllisyyden tunteita.

– Andeilla kuolema on prosessi. Kyse ei ole siitä, että hautaat jonkun ja asia on hoidettu, hän sanoo LiveSciencelle.

Haasteena on kuitenkin ymmärtää, miksi ruumiita hajotettiin valikoiden ja osa muumioista jätettiin koskemattomiksi, hän toteaa.

Rauhan tyyssija myllerryksen keskellä?

Arkeologit arvelevat, että Tenahaha on saattanut toimia rauhallisena paikkana, joka on auttanut Cotahuasin laakson kyläläisiä käsittelemään aikakauden haasteita.

Vuosina 800–1000 Perussa oli meneillään myrskyisä muutoskausi, jolloin väestö lisääntyi, maatalous laajeni ja luokkaerot kasvoivat, Jennings kertoo. Arkeologit ovat löytäneet Perun rannikolla todisteita väkivaltaisuuksista sekä ruumiista että ruukkujen kuvituksesta.

Tenahahassa merkkejä väkivallasta ei ole kuitenkaan juuri löytynyt. Alueen ruukuissakin kuvituksina on muun muassa hymiön kaltaisia kuvioita. Alueelta on myös löytynyt muun muassa jäänteitä varastoista ja ulkoilmajuhlapaikoista.

Jennings arveleekin, että Tenahaha on voinut olla "puolueetonta maaperää", jossa ihmiset saattoivat tavata, haudata kuolleitaan ja juhlia. Siten paikka on voinut auttaa lieventämään muuttuvan maailman aiheuttamaa jännitystä, hän arvioi.

Lue seuraavaksi