Brittitutkijat: Ylipaino vähentää riskiä saada dementiaoireita

Vähän syövillä ihmisillä uumoillaan olevan enemmän vitamiinipuutoksia kuin paljon syövillä.

tiede
Nainen mittaa mittanauhalla lantionsa ympärysmittaa.
Marja Airio / Lehtikuva

Ylipaino pienentää dementiariskiä, kertoo tähän mennessä laajin tutkimus, jossa tutkailtiin ylipainon ja dementian suhdetta. Oxon Epidemiology -yrityksen ja Lontoon yliopiston School of Hygiene and Tropical Medicine -tutkijakoulun tutkimuksessa tutkittiin lähes kahden miljoonan keskimäärin 55-vuotiaan britin potilastietoja kahdella vuosikymmenellä.

The Lancet Diabetes & Endocrinology (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan suurin riski sairastua dementiaan on alipainoisilla. Varovaisimman arvion mukaan alipainoisilla ihmisillä oli 39 prosenttia suurempi vaara saada dementiaoireita kuin normaalipainoisilla. Ylipainoisten riski oli sen sijaan 18 prosenttia pienempi ja liikalihavien 24 prosenttia pienempi kuin normaalipainoisten.

– Kyllä, se on hämmästyttävää. Kiistanalainen seikka on, että ylipainoisilla ja liikalihavilla on pienempi dementiariski kuin niillä, joiden painoindeksi on normaali, kommentoi tutkimuksen johtaja, tohtori Nawab Qizilbash Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntijalääkäri Tiia Ngandu kuvailee tutkimusaineiston olevan suuri ja kiinnostava.

– Kyseessä on kuitenkin potilasrekisteri. Se tuo mukanaan useita mahdollisia virhelähteitä, erityisesti lievät tautitapaukset puuttuvat, hän huomauttaa.

Alipainoisilla vitamiinipuutoksia

Varmaa selitystä mahdollisesti dementialta suojaavalle vaikutukselle ei vielä ole. Tutkijat uumoilevat, että D- ja E-vitamiinin puute voi edistää dementiaoireita. Paljon syövillä vitamiinipuutosten on ounasteltu olevan harvinaisempia kuin vähän syövillä.

– Ei voida ajatella, että ylipaino tai liikapaino on hyvä asia. Vaikka dementialta suojaava vaikutus olisi olemassa, ylipainoinen ei välttämättä elä riittävän vanhaksi hyötyäkseen siitä, Nawab Qizilbash sanoo.

Vaikka dementialta suojaava vaikutus olisi, ylipainoinen ei välttämättä elä riittävän vanhaksi hyötyäkseen siitä.

Nawab Qizilbash

Ylipainolla on todettu olevan yhteys esimerkiksi sydänsairauksiin, diabetekseen ja eräisiin syöpiin.

Dementiapotilaiden määrän arvioidaan kolminkertaistuvan 135 miljoonaan ihmiseen vuoteen 2050 mennessä. Terveellisiä elämäntapoja kuten liikuntaa ja hyvää ruokavaliota pidetään parhaana keinona ehkäistä muistisairauksia. Aiemmissa tutkimuksissa keski-iän liikalihavuuden on todettu voivan johtaa dementiaan vanhuudessa.

– Asiaa ei ole tosiaan tutkittu loppuun, asiantuntijalääkäri Tiia Ngandu painottaa.