Trendi suosii nahkatuotteissa käsityötä: Eläimetkin saavat yksilölliset varusteet

Valjasseppiä on Suomessa tällä hetkellä noin 200. Yksi heistä on ulvilalainen Maija Airesvuo. Hänen käsissään nahasta taipuvat niin hevosten satulat kuin koirien pannat ja ihmisten vyötkin. Vasta uraansa aloitteleva Airesvuo on yllättynyt käsitöiden suuresta kysynnästä.

Kotimaa
Maija Airevuo valmistaa valjaita
Matti Kauvo / Yle

Maija Airesvuo innostui valjassepän koulutuksesta sen erikoisuuden vuoksi. Suomessa on hänen mukaansa vain 200 valjasseppää.

– Meitä ei ole monta, eikä millään alueella ole tämän työn tekijöitä tarjolla liikaa.

Airesvuon mukaan valjassepät erikoistuvat usein jonkin eläimen varusteiden tekemiseen. Hän keskittyy erityisesti hevosten varusteisiin. Harrastajat ovat hakeneet häneltä apua eniten suitsien ja satuloiden kanssa.

– Asiakkailla on niiden suhteen erityistoiveita tai sitten hevonen on sen mallinen, että sille ei löydy varusteita normaalista kaupasta.

Asiakkaat haluavat kaunista ja yksilöllistä

Maija Airesvuo työstää tuotteitaan pääasiassa kasviparkitusta nahasta. Se on hänen mukaansa erittäin vahvaa ja kestävää.

– Se on pitkäikäistä ja pysyy käyttökuntoisena vuosikymmeniä, kunhan siitä pitää huolta.

Moni asiakas tuo hyväksi todetut varusteet valjassepälle korjattavaksi, mutta paljon tilataan myös uutta.

– Olenkin yllättynyt siitä, kuinka paljon uutta olen saanut tehdä. Kauniista ja yksilöllisyydestä on tullut trendi ja käsityötä arvostetaan taas, Airesvuo iloitsee.