Poropeukalosta viherpeukaloksi – yrttien kasvatuksen ABC

Hyötykasvien suosio on huipussaan, mutta monelta yrttejä rakastavalta puuttuvat kokonaan taidot ja ymmärrys kasvien kasvattamiseen. Iske kaupan yrtti uuteen multaan Yrtti-Martan neuvoja noudattamalla ja pian saat nauttia milloin vain vaikkapa basilikan muhevasta mausta.

luonto
rosmariini ja timjami
Klaudia Käkelä / Yle

Yrttien ja muiden hyötykasvien suosio on lisääntynyt. Myös yhä useampi kaupungissa asuva haluaa kasvattaa yrttejä ja vaikkapa chilejä parvekkeella tai ikkunalaudalla.

Viherpeukaloksi halajavan taidot eivät kuitenkaan aina riitä edes kasvien hengissä pitämiseen, saatikka tekemään niistä menestyviä.

Mikäli olet aina haaveillut omasta yrttipuutarhasta, niin Etelä-Hämeen Marttojen puutarhaneuvoja Arja Pehkosen vinkeillä pääset hyvään alkuun.

1. Valkeat juuret

Aina kasvatusta ei tarvitse aloittaa siemenistä. Myös valmiista kaupan yrttiruukusta saa elinvoimaisen kasvin. Valitse kaupassa yrtti, jolla on valkea juuristo. Jos kasvi on ollut liian pitkään ilman vettä ja multaa, niin sen juuret kuivuvat, eikä sitä saa enää herätettyä henkiin. Tästä syystä pyri hakemaan kasvi heti yrittikuorman saavuttua liikkeeseen. Jos yrtin juurien suojana on ohut verkko, älä irrota sitä. Saatat vahingoittaa kasvin juuria.

– Mikäli kasvi on pienessä muovisessa ruukussa, leikkaa ruukkuun saksilla varovasti isompia reikiä ja istuta se ruukun kanssa uuteen multaan. Näin vältyt tässäkin tapauksessa juurien vahingoittamiselta, Pehkonen neuvoo.

2. Reikä pohjaan

Kaikki alkaa puhtaasta ruukusta, jossa on reikä pohjassa. Näin ylimääräinen vesi pääsee pois eikä hukuta kasvin juuristoa. Mikäli aloitat yrttipuutarhan siemenistä, niin kasvatusvaiheessa alustaksi riittää vaikkapa jugurttipurkki. Myös turveruukut ovat käteviä, sillä niissä vauhtiin päässeen kasvin voi siirtää uuteen isompaan astiaan ruukkuineen päivineen.

rosmariini ja timjami
Rosmariini (vas.) sopii paitsi lihan kaveriksi, myös kesäisen mansikkaherkun maustamiseen. Myös timjami on helppo kasvi aloittelijalle.Klaudia Käkelä / Yle

3. Sopivan märkä

Kylvettyäsi siemenet tai siirrettyäsi valmiin taimen uuteen multaan, kastele sitä. Muista tasainen kosteus, ei liian märkä eikä kuiva. Multa saa olla laihahkoa, eikä lisälannoitusta tarvita.

– Kannattaa valita yrtti sen mukaan, mikä maku miellyttää. Oma suosikkini on lipstikka. Se on helppo kasvattaa ja sen jälkeen kun hankin lipstikkaa puutarhaani en ole ostanut lainkaan lihaliemikuutioita. Lipstikka korvaa niiden maun, Pehkonen vinkkaa.

4. Katko latvat

Kun kasvi on kasvanut toden teolla, sen voi kaupasta ostetun taimen tavoin siirtää isompaan ruukkuun. Uuteen ruukkuun siirtämisen jälkeen katko yrtin latvat. Latvominen keventää kasvia ja antaa sille voimaa kasvaa. Lisäksi saat esimakua kasvattamastasi herkusta. Valitse yrtin kasvupaikka tarkkaan. Kun ulkona viihtyvät lajikkeet ovat päässeet hyvään vauhtiin ruukussa, ne voi siirtää ulos kasvamaan.

– Yrtti kaipaa aurinkoa ja lämpöä, mutta kuumin ja pistävin polte on paha. Yrtit ovat ohutlehtisiä, joten ne eivät kestä auringon porotusta. Varsinkin alkukesän kuuma aurinko vahingoittaa lähes kaikkia uusia taimia, Pehkonen kertoo.